ua en ru

ВР планує визначити порядок погодження здійснення будівництва в межах пам'яток ЮНЕСКО

ВР планує визначити порядок погодження здійснення будівництва в межах пам'яток ЮНЕСКО Фото: за документ з другого разу проголосували 249 депутатів

За документ з другого разу проголосували 249 депутатів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні за основу законопроект №1553 "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)". За документ з другого разу проголосували 249 депутатів Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

Спочатку документ підтримали 219 нардепів.

У пояснювальній записці зазначається, що діюче законодавство не регулює порядку захисту об'єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини відповідно до Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

"Така ситуація зі станом правового регулювання дозволяє здійснювати забудови та інші роботи, що призводять до втрати історико-культурного обличчя пам'ятки. Все це також слугує підставою... перманентної загрози виключення об'єктів зі Списку всесвітньої спадщини", - зазначають автори проекту закону.

Отож, законопроект розроблено з метою забезпечення збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема, передбачається визначити поняття пам'яток всесвітньої спадщини, їх буферних зон, порядок встановлення режиму їх використання, визначити компетенцію органів управління такими пам'ятками та їх наглядових рад, встановленням інших особливостей щодо управління та збереження таких пам'яток.

"Проект передбачає створення для кожної пам'ятки, внесеної до Списку всесвітньої спадщини, індивідуального органу управління та визначається його компетенція як органу охорони культурної спадщини. Одним із основних завдань такого органу є розроблення плану управління пам'яткою та реалізацію заходів, передбачених ним. Орган управління також наділяється повноваженнями щодо погодження робіт на пам'ятці всесвітньої спадщини, її території та буферній зоні", - сказано в пояснювальній записці.

При цьому для здійснення нагляду за діяльністю органу управління та станом збереження пам'ятки передбачається створення наглядових рад, до складу яких пропонується включити, зокрема, провідних науковців та фахівців у сфері збереження культурної спадщини. Однією із функцій наглядової ради буде погодження кандидатури на посаду керівника органу управління.

Підкреслюється, що одним з основних положень документу є положення про порядок погодження здійснення будівництва. Пропонується встановити, що про наміри розпочати нове будівництво в межах пам'яток всесвітньої спадщини орган управління відповідною пам'яткою повідомляє Комітет всесвітньої спадщини. А рекомендації Комітету враховуються при прийнятті рішень про можливість проведення таких робіт.

Нагадаємо, Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури не визнає, що музей-заповідник "Херсонес Таврійський" знаходиться під відповідальністю Росії.