ua en ru

ВР має намір схвалити автоматичне присвоєння кадастрового номера після його продовження

Народні депутати прийняли за основу законопроект 2049а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна). За відповідне рішення проголосувало 342 депутати з 226 необхідних, проти - 0, утрималися 2.

Законопроектом пропонується вдосконалити відносини, пов'язані зі сплатою органами державної влади та органами місцевого самоврядування коштів за надання витягу з Державного реєстру прав, а також відносин, пов'язаних з проведенням державної реєстрації речових прав на об'єкти нерухомого майна, які виникли і зареєстровані у порядку, визначеному законодавством, що діяло до 1 січня 2013 р.

Зокрема, закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" та інших законодавчих актів України" доповнено положенням, яке передбачає, що "Державний реєстратор використовує дані реєстрових книг та реєстраційних справ під час проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно, надання інформації з Державного реєстру прав відповідно до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно".

Згідно із проектом, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, похідних від права власності, які виникли та зареєстровані у порядку, визначеному законодавством, що діяло до 1 січня 2013 р., до проведення державної реєстрації права власності на таке нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майфно проводиться у спеціальному розділі цього реєстру.

Закон "Про Державний земельний кадастр" доповнено нормою, згідно із якою "У разі коли кадастрові номери земельних ділянок були визначені (в тому числі на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку), але не присвоєні до 1 січня 2013 р., такі кадастрові номери вважаються присвоєними, а земельні ділянки - зареєстрованими у Державному земельному кадастрі з моменту письмового звернення замовника документації із землеустрою, на підставі якої було визначено кадастровий номер земельної ділянки, без подання електронного документа та стягнення плати за державну реєстрацію земельної ділянки, якщо така документація із землеустрою була затверджена до 1 січня 2013 р. в порядку, встановленому законом".