ua en ru

ВР має намір залишити БТІ тільки функції контролю

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 10268 ініційований народними депутатами України від Партії регіонів, відповідно до якого БТІ виконує тільки контрольні функції. "За" відповідний законопроект про технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна проголосували 227 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом визначено, що організація і забезпечення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна здійснюють бюро технічної інвентаризації (БТІ) - комунальні підприємства за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна. До повноважень БТІ належать: проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна та виготовлення відповідних документів; надання в установленому законом порядку інформації про об'єкти нерухомого майна, створення та ведення архівних справ з технічної інвентаризації.Обов'язковою первинної технічної інвентаризації підлягають об'єкти нерухомого майна, технічна інвентаризація яких раніше не проводилася.

Первинна технічна інвентаризація є обов'язковою при прийнятті в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів нерухомого майна та при здійсненні державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва.Поточна технічна інвентаризація проводиться з метою відображення змін технічних або якісних характеристик об'єктів нерухомого майна після первинної технічної інвентаризації, і за зверненням органів місцевого самоврядування при розгляді справ за скаргами фізичних або юридичних осіб про порушення власником (утримувачем) об'єкта нерухомого майна вимогам законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Проведення технічної інвентаризації у разі переходу права власності на об'єкт нерухомого майна не є обов'язковим, проводиться за домовленістю сторін договору.

Паралельно з депутатським законопроектом № 10268 нардепи розглядали альтернативний урядовий законопроект № 10288-1, що припускає скасувати монополію на техінвентаризації нерухомості та надати право приватним особам - підприємцям надавати такі послуги. Варто відзначити, що депутатам вдалося прийняти законопроект за основу з другої спроби, та з урахуванням того, що до другого читання, до нього будуть внесені правки, запропоновані урядом.