ua en ru

ВООЗ: В Україні вірусним гепатитом С інфіковано близько 3% населення - 1,2 млн осіб

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні вірусним гепатитом С інфіковано близько 1,2 млн осіб, що становить приблизно 3% від загального населення. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

За оцінкою експертів ВООЗ хронічною формою вірусного гепатиту В страждає близько 240 млн чоловік. Близько 600 тис. чоловік щорічно вмирає від гострих або хронічних наслідків хвороби. У світі вірусним гепатитом С щорічно інфікуються 3-4 млн осіб, 150 млн страждають хронічною формою цього захворювання, 350 тис. щороку помирають. ВООЗ оцінює Україну як країну з середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С.

"Зараз у світі гепатити за ступенем поширеності та рівнем захворюваності займають одне з провідних місць у структурі інфекційних хвороб. Достовірної статистики по вірусних гепатитах немає ні в однієї країни. Для її отримання необхідно провести тотальний скринінг населення, що фактично неможливо", - розповів директор Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Микола Хобзей.

Читайте також: Вживання тютюну вб'є приблизно 1 млрд чоловік протягом XXI століття

За його словами, вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему через широку поширеність, а також високий ризик розвитку невиліковних захворювань печінки. Особливе соціальне значення мають гепатити В і С, перенесення вірусу яких здійснюється через кров або інші біологічні рідини хворої людини.

Також зазначалося, що в Україні лікування хворих на гепатит дітей повністю фінансується державою, згідно з Національним планом дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 р. На це у держбюджеті на 2013 р. передбачено 8 млн грн.