ua en ru

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у Криму

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у Криму Російські війська проведуть велике навчання біля Криму (фото: structure.mil.ru)
Автор: Олег Черныш

Українська влада стверджує, що не готує подачу дніпровської води у Крим. Правда, ще на початку поточного року ці ж заяви з вуст чиновників звучали не так однозначно.

На тлі важкої ситуації з посухою у Криму Росія проводить масштабні навчання на півострові і відпрацьовує висадку десанту з захопленням інфраструктури супротивника. Чи загрожує Україні нова "битва за воду" найближчим часом – у матеріалі РБК-Україна.

Україна перекрила Північно-Кримський канал, що подавав близько 80% води на півострів, ще у травні 2014 року. Цей водовід спеціально побудували у 1960-их роках, щоб врятувати від зневоднення південь Херсонської області та північ Кримської автономії.

Після окупації Росією півострів змушений обходитися запасами місцевих водоймищ. Посушливі весна і початок літа 2020 року призвели до того, що вони зміліли до критичного мінімуму, і проблема нестачі прісної води стала надзвичайно актуальною. Призначена РФ "влада" Криму визнає, що води вже не вистачає навіть для столиці криму – Сімферополя.

Паралельно за минулі роки окупації РФ перетворила півострів на потужну "військову базу". За даними українського МЗС, на кінець минулого року у Криму було зосереджено близько 30 тисяч російських військовослужбовців, що майже у три рази більше, ніж було до 2014 року.

Крім того, у цьому регіоні знаходяться сотні артилерійських установок і машин військової авіації, а також 34 бойових корабля і 7 підводних човнів. Також фіксується підготовка об'єктів для розміщення ядерної зброї.

Тільки з початку весни цього року російські окупанти провели цілий ряд військових навчань на півострові. Вони відпрацьовували роботу розвідки, висадку десанту і морської піхоти, а також артилерійські стрільби. Крім того, на вересень у Чорноморському регіоні Росія запланувала ще одні більш масштабні військові навчання, які потенційно несуть загрозу для України.

В очікуванні атаки

"Я дуже стурбований тим, що може статися у вересні. Сили РФ збираються провести навчання "Кавказ-2020", тому у Південному військовому окрузі поруч з Чорним морем і Україною буде велика кількість військ і військового потенціалу. І при цьому ми чуємо все більше і більше розмов про нестачу води у Криму", – зазначив колишній командувач силами США в Європі, генерал Бен Ходжес в інтерв'ю телеканалу "Дом" 24 червня.

Американський військовий допустив, що росіяни використовують навчання, щоб спробувати напасти на Україну з півдня і захопити греблю в Херсонській області, яка не пропускає воду у Крим.

"Я сподіваюся, що помиляюся, але враховуючи типову поведінку Росії у минулому, у мене є бачення, що під час навчань "Кавказ" вони заявлять про важку гуманітарну ситуацію у Криму через воду, а потім скажуть що у них немає вибору, і вони повинні захопити греблю в Херсоні, щоб дозволити воді повернутися у Крим", – сказав Ходжес.

Український Генштаб не поділяє стурбованість американського колеги. За кримський напрямок відповідає командування Об'єднаних сил ЗСУ. Командувач ОС Сергій Наєв у коментарі РБК-Україна заявив, що в українських військових немає даних про підготовку атаки росіян з півдня.

"Інформації про активізацію сил противника на південному напрямку, а саме з боку Криму, в командуванні Об'єднаних сил Збройних сил України немає. Але нами посилені всі види розвідки, від якої щодня надходить інформація", – пояснив він.

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у КримуКомандувач ОС Сергій Наєв каже, що даних про підготовку атаки з півдня немає (фото: mil.gov.ua)

У той же час Наєв повідомив, що військові відпрацювали спільні дії з Національною поліцією, Службою безпеки України та Нацгвардією. Він підкреслив, що бойова служба переведена на посилений режим.

"Ми чітко розуміємо всі сценарії розвитку ситуації на цьому напрямку і адекватно оцінюємо можливості Збройних сил РФ щодо нарощування військової сили за короткий час. Тому вже виконали певну частину робіт по підвищенню бойових можливостей наших військ на цьому напрямку і продовжуємо цю роботу кожен день. Ситуація контрольована", – резюмував Наєв.

Військовий експерт, керівник "Українського мілітарного порталу" Тарас Чмут розповів, що на півдні України вже готові сили, щоб стримувати атаки ворога з моря і суші.

"Там є бригада морської піхоти, артилерійський полк, який озброєний (артустановками, – ред) "Гіацинтами", "Ураганами" і "Градами", а також фактично найпотужніша зброя, яка у нас там є, це авіація: вертольоти, бомбардувальники і винищувачі", – зазначив він у коментарі РБК-Україна.

При цьому свою новітню зброю – дозвуковий противокорабельный ракетний комплекс "Нептун" – Україна навряд чи зможе використовувати в бойових умовах найближчим часом. Випробування комплексу завершилися буквально днями, армія повинна прийняти ракету на озброєння через півтора-два місяці, потім потрібно запустити серійне виробництво, освоїти цю зброю у військах і поставити на бойове чергування.

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у КримуВипробування українського ракетного комплексу "Нептун" (фото: armyinform)

"Раніше 2021-го року цього чекати не варто. Природно, у критичній ситуації можливе застосування першої експериментальної батареї "Нептуна" в якості хоч якоїсь протикорабельної зброї, але треба розуміти, що ті ракети, якими стріляють під час випробувань, відрізняються від серійних бойових ракет", – додав Чмут.

За його словами, тренування десанту і морської піхоти регулярно проводяться у Криму, а ось на стратегічні масштабні навчання "Кавказ-2020" українській владі дійсно варто звернути пильну увагу.

"Це мають бути чи не найбільші в історії регіону навчання, зокрема, там буде весь Чорноморський флот, багато сил і засобів інших флотів, і це як раз один з можливих етапів відпрацювання можливого наступу на Україну", – пояснив експерт.

Вода на вагу золота

Представники окупаційної влади у Криму визнають, що ситуація з водопостачанням на півострові вкрай складна. При цьому вони запевняють, що вже вживають активні заходи, щоб її виправити.

"Справді, кримська столиця відчуває певний дефіцит, оскільки вода в столиці надходить з Аянського, Партизанського і Сімферопольського водосховищ, які живляться за рахунок опадів. Їх кількість останнім часом невелика...", – написав на початку червня на своїй сторінці у Facebook "голова уряду" Криму Юрій Гоцанюк, при цьому запевняючи, що питання обмеження подачі води у столиці зараз не стоїть.

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у КримуВодосховищі біля окупованого Сімферополя обміліло (фото: crimeaz.ru)

"Голова" Криму Сергій Аксьонов у свою чергу 22 червня в одній з соцмереж заявив, що на півострів скоро прибуде спеціальний літак "для збільшення кількості опадів" з хмар.

"Ситуація з водою у них (в Криму, – ред.) складна. Її не вистачає для сільського господарства і для мілітаризації. Всі їхні заяви (про нормалізацію ситуації, – ред.) є фейковими. Тому, на жаль, є реальна загроза, що вони захочуть вирішити це питання будь-яким способом", – сказав РБК-Україна колишній глава представництва президента в АР Крим Борис Бабін.

Нинішнє керівництво цієї структури з ним погоджується. Заступник голови представництва Таміла Ташева зазначила виданню, що води на півострові не достатньо тільки російським військовим базам і сільгосппідприємствам, а для побутових потреб її запасів вистачає. Варіант "битви за воду" у кримському представництві Зеленського не відкидають, але і не вважають пріоритетним.

"Що стосується того, чи може РФ використовувати військовий сценарій, щоб отримати доступ до ресурсу (воді, – ред.), то так, є така ймовірність, але все ж треба говорити про те, що потуг саме на півдні, конкретно для проходу з Криму, у них не вистачає. Їм треба буде відкривати другий фланг і робити прорив", – уточнила Ташева.

Вона сподівається, що РФ не зважиться на проведення такої операції, адже тоді російським військам треба буде захопити близько 100 км Херсонської області.

Війна за воду: чи може Росія знову напасти на Україну через посуху у КримуРосійські війська готують масштабні навчання біля Криму (фото: 2structure.mil.ru)

Представництво президента вважає вірогіднішою "гібридну" агресію Росії для вирішення проблеми водопостачання Криму. Мова йде про диверсії на українських об'єктах інфраструктури і використанні агентів впливу РФ у місцевій політиці. Вони, на думку Ташевой, будуть всіляко просувати питання постачання води у Крим для запобігання нібито "гуманітарної катастрофи".

"На рівні прийняття державних рішень питання подачі води в Крим через Північно-Кримський канал взагалі не піднімається. Це остаточна позиція не просто нашого представництва, а позиція всіх органів влади, включаючи президента", – заявила Ташева.

Російська влада після окупації Криму у 2014 році обіцяла зробити "все можливе", щоб закрити інфраструктурні питання півострова. Дійсно, величезні фінансові ресурси значною мірою вирішили транспортну та енергетичну проблеми.

У той же час питання водопостачання Криму, багато у чому через яке півострів був переданий під управління УРСР у 1954 році, так і залишилося невирішеним. Екологічні зміни і плин часу залишають окупаційній владі все менше прийнятних варіантів його вирішення. При цьому силовий сценарій для Росії, за даними військових експертів, все ще залишається "на столі".