ua en ru

Війна на Донбасі і в Сирії коштує РФ не більше 4 млрд доларів на рік, - Алексашенко

Війна на Донбасі і в Сирії коштує РФ не більше 4 млрд доларів на рік, - Алексашенко Фото: Сергій Алексашенко

На думку економіста, для Росії це незначна сума

Війна на Донбасі і в Сирії коштує Російському бюджету не більш ніж 4 млрд доларів на рік. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів економіст Сергій Алексашенко.

"Не треба плекати ілюзій і щодо витрат РФ на війну, ці витрати для російського бюджету маленькі. Війна на Донбасі і в Сирії коштує Росії, обидві кампанії разом, від сили 3-4 мільярди доларів в рік. Російський бюджет - 250 мільярдів доларів на рік. Втрата для Росії 1,5% свого бюджету несуттєва. Тобто, ні війна на Донбасі, в Сирії, ні витрати на Крим не зруйнують російську економіку, і не похитнуть путінський режим", - заявив Алексашенко.

Він також висловив думку, що міжнародні санкції щодо Росії виявилися недієвими.

"Санкції не працюють. Давайте згадаємо. Основні санкції вводилися в липні-серпні 2014 року коли, порівняно з нинішніми, були інші економічні умови. Наприклад, коли вводилися нафтові санкції, нафта коштувала 100 доларів, і вони вдарили по планам Росії збільшувати видобуток. Зараз, коли нафта коштує 50 доларів, коли ніхто не збирається розробляти арктичний шельф, ці санкції перетворилися в безглузді", - зазначив економіст.

При цьому, за його словами, санкції, які стосуються не допуску Росії на ринок капіталів, у початковий момент працювали "дуже сильно", однак тепер обставини змінилися, і обмеження перестали працювати.

Нагадаємо, раніше Сенат США закликав до збереження санкцій проти Росії в повному обсязі.