ua en ru

Під час саміту Україна-ЄС сторони підпишуть низку двосторонніх договорів, - МЗС

Під час саміту Україна-ЄС буде підписано низку двосторонніх договорів. Лідери України та ЄС планують також обговорити перспективу створення зони вільної торгівлі. Про це в ході сьогоднішньої прес-конференції повідомив в.о. голови департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Плануються до підписання низку договорів під час саміту (Україна - ЄС), але ще йдуть узгодження певний параметрів, тому я не хотів би якимось чином анонсувати, які договори будуть підписані", - сказав Перебийніс.

Він також зазначив, що в ході майбутнього саміту українську делегацію очолить Президент України Віктор Янукович, а Європейський союз будуть представляти Президент ЄС Герман ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Згідно плану заходу будуть підведені підсумки співпраці України з Євросоюзом в 2012 р. та окреслено перспективи і пріоритетні напрями на 2013 р.

"Серед головних питань порядку денного будуть перспективи укладення договору про асоціацію між Україною та ЄС і кроки, які сторони планують здійснити для його підписання на Вільнюському саміті восени цього року... Українська сторона планує надати плани на найближче майбутнє щодо впровадження комплексу економічних і соціально-політичних реформ , спрямованих на досягнення європейських стандартів в усіх без винятку сферах. Лідери України та ЄС планую також обговорити перспективу поглиблення торгово-економічного співробітництва, зокрема в контексті створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Відповідно до домовленостей, досягнутих під час переговорів, створення ЗВТ може бути розпочато невдовзі після підписання договору про асоціацію шляхом тимчасового приведення відповідних його положень (договору про асоціацію)", - сказав дипломат.

Крім того, він підкреслив, що також буде обговорюватися питання співробітництва в енергетичній сфері.

"Це стосується, насамперед, взаємодії в рамках енергетичного співтовариства, модернізації української ГТС і надання нашій державі відповідної підтримки міжнародних фінансових інститутів", - заявив Перебийніс.

Крім того, на саміті обговорюватимуться перспективи введення з боку ЄС безвізового режиму для українських громадян, але для цього українська сторона має продемонструвати прогрес у виконанні плану дій щодо лібералізації візового режиму і підтвердити досягнення більшості критеріїв, передбачених першою законодавчою фазою.

Окрему увагу з боку Європи буде приділено питанню подальшого вступу в силу договору про спрощення оформлення віз в країни ЄС.

Читайте також: Рада міністрів ЄС підтвердила намір підписати з Україною угоду про асоціацію