ua en ru

Під час заворушень в Єгипті спалено понад півсотні коптських церков

Після заворушень, що спалахнули в Эгипты, ісламісти обрали тактику масових підпалів адміністративних будівель, урядових установ, поліцейських ділянок, а також коптських храмів. CNN з посиланням на главу Коптської ортодоксальної церкви у Великобританії повідомляє, що дотла спалені понад 50 церков, десятки будинків, установ і магазинчиків, що належать коптам-християнам.

Зокрема, спалені церква березня Гергіс в місті Сохаг - поселенні з найбільшою коптської громадою, Центр християнської молоді в Фаоюме, а також одна з найдавніших християнських споруд - побудована в 4 столітті церква Святої Марії в місті Мінья.
Деякі церкви вдалося відстояти. У деяких районах на захист християнських храмів вставали не тільки копти, але і мусульмани з числа місцевих жителів, шикуючись "живим щитом" навколо будівель.

Дотла згоріла і мечеть раба аль-Адау в Каїрі, у якої кілька тижнів стояв табір протестувальників прихильників "Братів-мусульман". Залишаючи площа під контролем поліції, прихильники "братів" підпалили її. Від вогню постраждали і кілька близстоящих житлових будинків, в яких вигоріли цілі квартири.

За офіційними даними МОЗ Єгипту, в ході заворушень загинули 580 осіб, більше 4000 отримали поранення і каліцтва.

Держдеп США та МЗС Канади виступили з осудом нападів на християнські церкви в Єгипті.
Голова прес-служби держдепартаменту США Джен Псакі повідомила: США "обурені нападами на численні церкви коптів, що мали місце в останні дні, і найрішучішим чином засуджуємо ці вилазки. Ми також засуджуємо недавні напади на громадські установи, в тому числі поліцейські дільниці. Такому насильству абсолютно немає місця в Єгипті ".

Голова МЗС Канади Джон Берд також закликав єгипетську владу "захистити віруючих і місця для здійснення богослужіння".

За словами міністра, "Канада переконана в тому, що становлення в Єгипті демократичної системи, в якій з повагою ставилися б до голосів всіх єгиптян, включаючи членів громадянського суспільства і релігійних меншин, - найкращий шлях до відновлення в країні спокою і процвітання в майбутньому".