ua en ru

Влада Венесуели закрила приватну торгівлю доларами.

Влада Венесуели закрила приватну торгівлю доларами, передає РБК Daily. Згідно з ухваленим венесуельським парламентом законом брокерським компаніям забороняється торгувати валютою, цю можливість тепер має лише Центробанк.
Фінансовий регулятор також залишиться єдиним, хто уповноважений продавати державні облігації. Подібне рішення законодавці прийняли під тиском Президента Венесуели Уго Чавеса, який звинуватив приватні брокерські компанії, що працюють з цінними паперами в іноземній валюті, в спекулятивних угодах з метою штучного підвищення так званого паралельного обмінного курсу долара.
"Ми не можемо допустити, щоб підприємці та брокери відводили свої гроші з країни і за кордоном обмінювали їх для власного прибутку", - заявив голова фінансового комітету Національної асамблеї конгресмен Рікардо Сангін. Таким чином, нова редакція закону про валютне регулювання передбачає боротьбу з падінням вартості національної валюти країни - болівара, зменшення відтоку капіталу і стримування інфляції.
Долар на венесуельському чорному ринку валюти і на ринку облігацій за останній час виріс до 8,2 болівара і став більш ніж у три рази дорожче в порівнянні з офіційним обмінним курсом 2,6 болівара (при внутрішніх розрахунках за всі види товарів, окрім імпортних продуктів харчування , для яких він складає 4,3 болівара). Інфляція у Венесуелі також росте дуже швидко, тільки в квітні цього року її рівень склав 5,2%. Таким чином, річний рівень інфляції може перевищити 30%.
В одному з останніх телевиступів У.Чавес звинуватив багатих бізнесменів у валютних спекуляціях, які, за його словами, стали причиною економічних проблем Венесуели, а також у змові з метою підвищення інфляції. У.Чавес заявив, що має інформацію, ніби деякі підприємці незаконно ввозять в країну долари. Поліція і прокуратура, зокрема, проводять розслідування щодо однієї місцевої компанії, яка імпортувала матраци, набиті американською валютою.