ua en ru

Влада України виключає повернення контролю над Донбасом військовим шляхом, - посол

Влада України виключає повернення контролю над Донбасом військовим шляхом, - посол
Влада України виключає повернення військовим шляхом контролю над частиною Донбасу, захопленою проросійськими сепаратистами, які назвали себе ДНР і ЛНР.

Влада України виключає повернення військовим шляхом контролю над частиною Донбасу, захопленою проросійськими сепаратистами, які назвали себе ДНР і ЛНР. Про це заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця (на фото), передає Польське радіо.

"Військове відвоювання Донбасу зараз неможливе", - зазначив Дещиця.

"Однак тиск на Росію санкціями, міжнародні консультації - можуть сприяти тому, що Україна зможе повернутися до кордонів від лютого 2014 року. Однак як довго це триватиме, мені важко сказати", - додав він.

За словами Дещиці, сили АТО знаходяться на Донбасі для того, щоб відбивати напади, а не для того, щоб атакувати.

Він додав, що Росія і сепаратисти "порушують мінські домовленості" і вони винні в тому, що зараз відбувається на Донбасі.

Нагадаємо, 5 вересня 2014 р. в Мінську екс-Президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, а також представники самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький підписали протокол, який отримав назву "мінські домовленості".

Згідно з документом, сторони конфлікту на Донбасі домовилися, зокрема, забезпечити негайне двостороннє припинення застосування зброї, негайно звільнити всіх заручників і забезпечити проведення дострокових місцевих виборів у відповідності із Законом України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", який призначив їх на 7 грудня 2014 р.

Однак ДНР і ЛНР провели свої "вибори" 2 листопада, вогонь не припиняється, а всі полонені так і не звільнені.