ua en ru

Влада Сирії офіційно заборонила використання iPhone

Влада Сирії офіційно заборонила використання смартфонів iPhone, повідомляє BBC. Відповідне розпорядження було підписане керівником митного управління республіки, яке займається контролем поставок техніки на внутрішній ринок.
В офіційній заяві митного управління говориться про заборону імпорту, загрозу конфіскації пристрою і кримінальне переслідування будь-кого, хто буде помічений з апаратами iPhone в руках.
Уряд Сирії вдався до такого заходу з метою обмеження обміну інформацією серед протестуючих громадян. Деякі з них, використовуючи контрабандні смартфони, займаються розсилкою інформації про підготовлювані акції протесту, а також обмінюються антиурядовими матеріалами через додаток Syria Alone.
На даний момент велика частина представників іноземних ЗМІ видворена за межі країни через неконкретне, з точки зору влади, висвітлення подій або відвертої дезінформації. Виходячи з цього влада республіки вважає, що крок, зроблений проти мобільних пристроїв, дозволить знизити потік антиурядових відеоматеріалів, які потрапляють в інформаційні стрічки західних ЗМІ.
Нагадаємо, що 18 листопада представники сирійської опозиції оголосили про запуск iPhone програми Syria Alone, створеної спеціально для координації дій активістів опозиції. Зокрема, в ній публікуються матеріали про підготовлювані акції, дається негативна оцінка дії сил правопорядку, а також викладається гостра політична сатира на діючий режим.
Разом з тим смартфони на базі операційної системи Android поки не потрапили під заборону влади.
За даними ООН, жертвами протистояння опозиції та чинного сирійського режиму стали близько 4 тис громадян. Однак подібні дані практично не можливо перевірити, так як їх основним постачальником є ​​правозахисні організації, що знаходяться за кордоном. При цьому в червні ц.р. уряд країни прийняв рішення повністю блокувати всі радіочастоти для мобільного інтернету.