ua en ru

Влада Іспанії звинуватила хакерів РФ у втручанні в каталонську кризу

Влада Іспанії звинуватила хакерів РФ у втручанні в каталонську кризу Фото: хакерська атака (Pixabey)

Метою цього "втручання" є спроба дестабілізувати Європейський Союз

У кризу, що продовжується в Каталонії, втручаються російські і венесуельські хакери. Про це заявили, виступаючи після щотижневого засідання кабінету міністрів Іспанії, представник іспанського уряду Іньїго Мендеса де Віго і міністр оборони країни Марія Долорес де Коспедаль, передає El Pais.

Питання втручання в ситуацію з Каталонією російських і венесуельських хакерів, за даними Мендеса де Віго, буде піднято на порядок денний на наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ.

"Із цього питання виступить міністр закордонних справ (Іспанії Альфонсо Дастіс)", - додав представник іспанського кабміну, підкресливши, що в Мадриді вважають - "Європа повинна серйозно ставитися до цієї проблеми".

"Не виключено, що іноземні, сторонні сили, про які ми не знаємо і не можемо сказати, хто вони, хочуть змінити конституційний порядок", - зауважив Мендеса де Віго.

"Уряд підтвердив той факт, що багато таких повідомлень і операції, які були помічені через соціальні мережі, надходять із території Росії", - продовжила його думку міністр оборони Іспанії Марія Долорес де Коспедаль.

При цьому вона підкреслила, що "це не означає - в Мадриді вирішили, що це російський уряд".

"Ми повинні діяти з особливою обережністю і повинні чітко розуміти походження (зафіксованих інцидентів)", - повідомила глава відомства.

Вони, за її даними, "частково" відбуваються з "території Росії, частково - з інших країн, які також знаходяться поза ЄС".

Зокрема зазначено, що хакери з Росії і Венесуели публікують підроблені або спотворені новини, пов'язані з Каталонією й Іспанією. Наприклад, в одній із запущених ними історій розповідалося про те, що Балеарські острови виступають за незалежність Каталонії, а в іншій повідомлялося, що в школах регіону перестали викладати кастильську мову.

За словами представника Народної партії Іспанії в Європейському парламенті Естебана Гонсалеса Понса, метою цього "втручання" є спроба дестабілізувати Європейський Союз.

"І на даний момент основна увага в досягненні цієї мети була приділена Каталонії", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ЄС зафіксували активізацію пропаганди Кремля на тлі подій в Каталонії.