ua en ru

Влада Іраку та Світовий банк оцінили збиток від війни з ІД майже в 46 млрд доларів

Влада Іраку та Світовий банк оцінили збиток від війни з ІД майже в 46 млрд доларів Фото: наслідки війни в Мосулі (UNICEF)

Експерти підрахували збитки інфраструктури Іраку після чотирьох років війни

В Іраку за роки війни проти терористичної організації "Ісламська держава" нанесено збитків на 45,7 млрд доларів, передає The Wall Street Journal з посиланням на заяву експертів Світового банку та влади Іраку.

Повідомляється, що інфраструктурі Іраку в результаті війни з ІД завдано збитків на 45,7 млрд доларів, а дана сума була озвучена на присвяченій питанням відновлення Іраку конференції в Кувейті за участю інвесторів, експертів і дипломатів з країн, які входять в міжнародну антитерористичну коаліцію.

Також повідомляється, що оцінка збитку включає в себе відновлення зруйнованих будинків, шкіл, електростанцій та інших об'єктів інфраструктури на півночі і заході Іраку. Зокрема, руйнування житлового сектора оцінюються в 16 млрд доларів, електростанцій та енергомереж - в 7 млрд доларів, навчальних закладів - в 2,4 млрд доларів. Зазначимо, більшість шкіл і університетів зруйновано в Мосулі, Рамаді та Фаллуджі.

Суму збитку розраховували шляхом порівняння стану інфраструктури до січня 2014 року, коли бойовики "Ісламської держави" прорвалися до Іраку та захопили Мосул, та в кінці 2017 року, коли більшу частину країни звільнили від бойовиків. Крім того, враховувалися руйнування в результаті мінометних та артилерійських обстрілів, атак смертників і авіаударів США.

Крім того, додаткові витрати на реформу системи державного правління та нафтогазової інфраструктури в постраждалих регіонах Іраку фактично подвоюють дану суму - до 88 млрд доларів.

Нагадаємо, на початку лютого Ірак заявив про початок масштабної зачистки від залишків ІДІЛ. Операції за участю підрозділів армії, бійців місцевих племен та авіації США проходять в пустельних районах.