ua en ru

Влада Греції заарештувала капітана судна "Зухвалість надії", що входить до складу "Флотилії свободи"

Влада Греції заарештувала капітана судна "Зухвалість надії", яке повинно було доставити в Сектор Газа гуманітарну допомогу і групи активістів, передає BBC.

Судно було зупинено береговою охороною, коли спробувало залишити порт Пірей, розташований поблизу Афін. Судно входить до складу "Флотилії свободи", що вдруге намагається прорвати ізраїльську блокаду Сектора Газа.

Перша спроба, здійснена в минулому році, закінчилася конфліктом. 31 травня минулого року шість суден "Флотилії свободи", ведені флагманом Мavi Marmana, слідували в блокований армією Ізраїлю Сектор Газа, щоб доставити туди гуманітарну допомогу в порушення блокади. Захід було організовано турецькою неурядовою організацією IHH Humanitarian Relief Foundation. У нейтральних водах на флагман висадилися бійці ізраїльської морської піхоти. На борту судна сталися зіткнення, в результаті яких дев'ять осіб зі складу команди і пасажирів корабля були вбиті. Кілька ізраїльських морпіхів отримали поранення. Флотилія була арештована ізраїльськими військовими і відправлена в ізраїльський порт.

У січні 2011 р. ізраїльська сторона оприлюднила дані свого розслідування цієї події, заявивши, що військові цієї країни діяли згідно з нормами міжнародного права.

Капітана корабля можуть бути пред'явлені звинувачення в спробі покинути порт без відповідного на те дозволу.