ua en ru

Влада розпочала відкриту війну з власним народом, - КПУ

Влада розпочала відкриту війну з власним народом. Про це йдеться в заяві президії центрального комітету Комуністичної партії України.

"Вчора, 2 травня 2014 року, в Одесі була здійснена акція так званої "очистки міста" від "сепаратистів", що перетворилася на криваве побоїще, яке призвело до тяжких наслідків. Більше тисячі бойовиків з горезвісного "Правого сектора", більшість яких протягом декількох днів прибували із західних областей України, а також футбольні ультрас (фанати) з Києва та Харкова, озброєні бітами, пляшками із запальною сумішшю, світлошумовими гранатами, а деякі й вогнепальною зброєю, при потуранні правоохоронних органів вчинили напад на наметовий табір прихильників Антимайдана, розташований на Куликовому полі, били перебуваючих там мирних громадян, в тому числі стариків та жінок, відтіснили беззбройних людей до будівлі Будинку профспілок, в якому ті намагалися врятуватися. Профашистські молодчики заблокували виходи з будівлі, закидали його пляшками з "коктейлем Молотова", які демонстративно готувалися тут же, підпалили будівлю не даючи прибулим командам пожежників гасити пожежу. Багато людей, не маючи можливості вибратися з охопленого полум'ям будинку, загинули від чаду або згоріли живцем, інші намагалися врятуватися, вистрибуючи з верхніх поверхів палаючої будівлі. На землі їх добивали по-звірячому безчинствуючі нелюди", - наголошується в заяві.

При цьому констатується, що перебували "при цьому працівники міліції заходів до розперезалися бойовикам не брали, в події не втручалися".

"За даними місцевої ради, жертвами цих та інших безчинств, які відбулися в цей день в Одесі, у тому числі в центрі міста, з'явилися 46 осіб. Багато отримали поранення, з яких близько двохсот госпіталізовані. Президія Центрального Комітету Компартії України висловлює глибоке співчуття рідним і близьким безвинно загиблих людей, які стали жертвами нерозважливої політики встановленого в країні правонаціоналістичного режиму. Трагічні події в Одесі, як і кровопролиття у Слов'янську, Краматорську, інших містах Донбасу, Харкова, Півдня України, стали можливими тому, що влада, розв'язавши відкриту війну з власним народом, роблячи ставку на грубу силу, не вважається з законними вимогами громадян, дала свободу дій різного роду незаконним збройним формуванням, насамперед створеним так званим "Правим сектором", - підкреслено в тексті.

КПУ вимагає негайного припинення військової операції проти власних громадян, розформування створених владою та олігархами бандформувань, суворого дотримання вимог Конституції та законів країни.

"Ми вимагаємо притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організував і профінансував "Одеську Хатинь". Події, що відбуваються в країні, демонструють небезпечну деморалізацію правоохоронних органів, їх нездатність забезпечувати правопорядок у країні, захистити права, свободи, життя, майно громадян. Проведені кадрові призначення у цій сфері, здійснені під тиском неонацистських сил, привели до керівництва зазначеними органами людей, не здатних забезпечити їх нормальну роботу, до звільнення з органів міліції, Служби безпеки, Збройних сил багатьох досвідчених фахівців, а в багатьох випадках до фактичного знищення професіоналізму в цій життєво важливій сфері державної діяльності. Таке становище не може бути далі терпимим. У цю систему необхідно негайно повернути професіоналів, захистити їх від тиску націонал-радикалів, інших політичних сил, забезпечити нормальні умови для здійснення ними конституційних повноважень", - впевнені в Президії ЦК КПУ.

Також наголошується, що "викликає здивування позиція деяких місцевих керівників склалася ситуація, їх бездіяльність, плазування перед несамовитими неонацистами, а то і боягузтво".

"Голова Одеської обласної адміністрації Немирівський назвав дії бандитів, що вчинили звірячі злочини, "законними". Такий діяч не може обіймати таку відповідальну посаду і повинен бути негайно зміщений і відданий суду", - йдеться в заяві.

КПУ поділяє обурення громадян зухвалою поведінкою націонал-радикалів, у тому числі з мандатом народного депутата України, які всіляко схвалюють злодіяння фашистських молодчиків в Одесі, називаючи їх "продовженням справи великих націоналістів", "виразом українського духу", використовують терор і беззаконня для залякування громадян.

"Трагічні події в Одесі, показали, що приніс Україні, нашому народу прихід до влади в результаті державного перевороту ставлеників найбільш реакційних прозахідних неонацистських сил - духовних спадкоємців фашистських пособників часів Великої Вітчизняної війни, які створили у суспільстві атмосферу страху і безнадії, постійного психологічного напруження, а зараз замахуються на те, щоб витравити з народної пам'яті великий подвиг наших батьків і дідів, разгромивших фашизм. Обстановка вимагає зібраності, тісного згуртування всіх патріотичних сил, рішучої відсічі провокаторам, які прагнуть нав'язати нашому суспільству безроздільне панування людиноненависницької націонал-шовіністичної ідеології, затвердити фашистські порядки в країні. Особливої актуальності сьогодні набуває заклик: "Люди , будьте пильні", - закликав в заяві Президії ЦК КПУ.