ua en ru

Віце-голова Європарламенту не виключає, що Тимошенко порушила закон

Віце-голова Європарламенту Яцек Протасєвич не виключає, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка зараз відбуває покарання у Качанівський виправній колонії, порушила закон. Про це повідомляє Польське радіо.

Як пояснив Протасєвич, українські політики представили йому обґрунтування судового вироку в цій справі. Віце-голова Європейського парламенту зазначив, що тепер найважливішим буде результат касаційного процесу, який відбудеться 26 червня, тобто перед початком процедури реєстрації кандидатів на вибори. Якщо касаційний суд визнає необхідність, наприклад, повторення процесу, то Юлія Тимошенко могла б вийти на свободу і зареєструватися як кандидатка на парламентських виборах. А сьогодні це суть внутрішнього політичного спору та взаємин Україна-Європа.

Яцек Протасєвич додав, що для політичного майбутнього України ключовими будуть парламентські вибори у жовтні і спосіб їх проведення. "Від чесності виборів та участі у них представників опозиції залежить, чи буде введена в дію Угода про асоціацію України з ЄС", - сказав віце-голова ЄП.

Зазначимо, що віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич за підсумками зустрічі з екс-прем'єр міністром України Юлією Тимошенко 19 травня заявив, що вона проти підписання і ратифікації Європейським союзом угоди про асоціацію (СА).

В той же час захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко спростував цю інформацію.

Екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській жіночій виправній колонії в Харкові за вироком Печерського районного суду Києва від 11 жовтня 2011 р. З переведенням в колонію здоров'я Тимошенко значно погіршилося. Тимошенко засудили до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 р. Крім того, Тимошенко заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії на суму більше 1,5 млрд грн.

Ще одну кримінальну справу проти Тимошенко щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) 29 березня ц. р. було передано в суд, де вона зараз і розглядається.

Між тим, перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявив, що ГПУ до кінця травня буде готова висунути колишньому прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко звинувачення в організації та фінансуванні вбивства колишнього депутата і бізнесмена Євгена Щербаня.