ua en ru

Вірус Petya розробили в американському АНБ, - New York Times

Вірус Petya розробили в американському АНБ, - New York Times Фото: хакерська атака на Україну (Pixabey)

Видання стверджує, що хакери використовували вкрадену в АНБ кіберзброю

Вірус Petya, за допомогою якого була здійснена хакерська атака на Україну 27 червня 2017 року, розробили в Агентстві національної безпеки США. Про це йдеться в матеріалі газети The New York Times.

Видання пише, що АНБ приховує свою роль у розробці вірусу, а в самих США зростає тривога у зв'язку з відсутністю гарантії потрапляння кіберзброї в руки противників. Зокрема, член комітету з юридичних і закордонних справах Палати представників США Тед Лью закликав АНБ надати допомогу, зупинити кібератаки і закрити уразливості. Проте у той же час прес-секретар Ради національної безпеки США Майкл Ентон відмовився коментувати походження вірусу Petya.

Повідомляється, що хакери застосували вкрадені у АНБ інструменти, як і у випадку з WannaCry, який раніше вивів з ладу системи в лікарнях, на залізниці та на заводах по всьому світу. А колишні офіцери розвідки США не сумніваються, що кіберзброю розробив підрозділ АНБ.

За даними NYT, американська кіберзброя не вперше використовується у злочинах. Зокрема, елементи вірусу Stuxnet, який виводив з ладу центрифуги в Ірані, нещодавно були помічені в кібератаках. А 27 червня в Україні за день до Дня Конституції хакери застосували саме розроблений АНБ код.

"Оболонка, яка вимагала у користувачів викуп за файли, була лише димовою завісою, за якою була прихована мета повного знищення комп'ютерів. Якщо в WannaCry був вбудований запобіжник, який потім виявили і використали для нейтралізації вірусу, в Petya не було такого механізму. Більш того, зловмисники подбали, щоб оновлення, які мали б захистити комп'ютери від вірусу, не спрацювали", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, раніше "Укренерго" заявило про повторну хакерську атаку.