ua en ru

Голова Ради суддів госпсудів України Артур Ємельянов: Ми аналізуємо обґрунтованість рішень кожного судді

Як повідомив голова Ради суддів господарських судів України Артур Ємельянов, аналізується обґрунтованість рішень суддів, стосовно яких є скарги. Вищий господарський суд України аналізує всі скарги, які подаються на суддів госпсудів у Вищу раду юстиції та Вищу кваліфікаційну комісію.

"Ця практика дала суддям зрозуміти: за обгрунтованістю їх рішень уважно стежать в їх власному відомстві. Узагальнення і однаковість судової практики створили високу передбачуваність винесених рішень", - стверджує Артур Ємельянов, який обіймає також посаду заступника голови ВГСУ.

Як повідомлялося, в 2012-2013 рр. система господарських судів України взяла участь у міжнародному проекті USAID "Справедливе правосуддя". Незалежні експерти перевіряли діяльність судів всебічно: дотримання процесуальних строків, додержання вимог закону щодо зрозумілого викладу рішення. Експерти цього проекту також провели дослідження щодо довіри учасників процесів до суду. Досліджувалися саме думки представників сторін, що беруть участь у позовах, безпосередньо в перервах між засіданнями. Результат такий: більше 80% опитаних вважають винесене рішення суду законним і справедливим.

Як кажуть самі учасники господарських спорів, до хорошого результату роботи господарських судів призвели досить прості заходи. Один з цих заходів - узагальнення і однаковість судової практики.

"Всі винесені рішення містяться в єдиному державному реєстрі судових рішень і доступні не тільки для учасників процесу, але і для громадськості. В цьому реєстрі можна завжди відслідковувати, якими суддями і які винесені рішення по кожній конкретній справі. Ця відкритість господарських судів, безумовно, дисциплінує суддів", - говорить керуючий партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Михайло Ілляшев.