ua en ru

Вірогідність рецесії в США через кризу в Європі в 2012 р. перевищує 50%, - експерти

Вірогідність рецесії в США в 2012 р. перевищує 50%. Така оцінка міститься в доповіді Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско, передає Reuters.
Хоча внутрішні загрози для економічного зростання в США обмежені, шок з-за кордону, пов'язаний з європейською борговою кризою, може пустити під укіс відновлення і без того крихкої економіки. Зараз слабка економіка США особливо уразлива для впливу ринкової нестабільності за кордоном, наголошується в доповіді.
Боргова криза в Європі далека від дозволу, незважаючи на надихаючі інвесторів новини з Греції та Італії. У Греції 11 листопада ц.р. завершилося формування тимчасового коаліційного уряду на чолі з колишнім віце-президентом Європейського Центробанку (ЄЦБ) Лукасом Пападимосом, яке має забезпечити швидке здійснення структурних реформ.
Парламент Італії 13 листопада схвалив закон про заходи жорсткої економії, що передбачає підвищення пенсійного віку, цін на бензин і скорочення держвидатків. Після цього пішов у відставку прем'єр-міністр країни Сильвіо Берлусконі, а його наступником став колишній єврокомісар Маріо Монті.
Проте пізніше ставки по середньострокових італійських держоблігаціях досягли рекордного рівня в 6,29%, нагадавши про тяжкість європейської кризи. Крім того, канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала цей період для Європи найважчим з часів Другої світової війни.
"Європейська боргова криза може потопити економіку США", - вважають експерти Федерального резервного банку Сан-Франциско.
На думку аналітиків, поки важко оцінити масштаби можливої рецесії в США, проте її ймовірність буде найбільшою в першій половині 2012 р., а потім знизиться.