ua en ru

Верховна Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології"

Верховна Рада засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології" Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

Парламент відреагував на ухвалення скандального закону в Польщі

Верховна Рада України прийняла постанову, якою засуджується прийняття закону про заборону так званої "бандерівської ідеології" в Польщі. Відповідне рішення підтримали 242 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

У тексті постанови вказується, що Рада з розчаруванням сприйняла прийняття закону, який вводить кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

"Верховна Рада України категорично не сприймає і відкидає політику подвійних стандартів і нав'язування ідей колективної відповідальності українського народу, а також спроби польської сторони прирівняти дії всіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття - нацистського і комуністичного", - йдеться в документі.

Українська сторона закликає президента Польщі скористатися конституційними повноваженнями і "повернути до українсько-польських відносин виваженість, раціональність і доброзичливість".

Відзначимо, польський Сенат в ніч на 1 лютого 2018 року прийняв закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію". Згідно з документом, заперечення провини українських націоналістів у злочинах проти поляків під час Другої світової війни може спричинити відповідальність. Крім того, забороняється формулювання "польські табори" щодо нацистських таборів на території Польщі в роки війни, а також твердження про те, що Польща також несе відповідальність за злочини нацистів.

Прийняття даного закону піддалося жорсткій критиці з боку США, Ізраїлю та Євросоюзу. Зокрема, закон розкритикував глава Європейської ради, колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

В Ізраїлі у відповідь на заперечення провини Польщі за Голокост виступили за відкликання посла. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у свою чергу зазначив, що прийняття закону про Інститут національної пам'яті Польщі необхідно для "боротьби з будь-якими формами брехні про історію".

Також прийняття закону про Інститут національної пам'яті Польщі прокоментував міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель. Зокрема, він заявив, що ніхто не знімав провину з німців за злочини по відношенню до поляків.

При цьому варто відзначити, що поки документ не підписав президент Польщі Анджей Дуда, все ще залишається шанс припинити скандал за допомогою діалогу. Крім того, глава постійного комітету Ради міністрів Яцек Сасіна заявив, що керівництво Польщі відкрито до діалогу з Ізраїлем та США про закон про Інститут національної пам'яті.