ua en ru

Венесуела не зацікавлена в прямих переговорах з Колумбією.

Венесуела не зацікавлена в прямих переговорах з Колумбією, проте підтримає зусилля Союзу американських націй в розв'язанні багатомісячної кризи, передає Associated Press з посиланням на представника МЗС країни. За словами венесуельського заступника міністра закордонних справ Франциско Аріаса Карденаса, будь-які посередницькі зусилля в діалозі між Каракасом і Боготою мають бути зроблені союзом, в який входять 12 держав.

Напруга між Венесуелою і Колумбією зросла після того, як у жовтні 2009 р. Колумбія і США підписали угоду, яка надає американській армії право використовувати колумбійські військові бази. Венесуельський президент Уго Чавес назвав тоді цей політичний хід загрозою безпеці в регіоні.

Згідно угоді, в Колумбії збережеться угрупування з 1 тис. 400 військових США, які надаватимуть допомогу властям країни в боротьбі з наркоторгівлею. Військові розташовуватимуться на території семи військових баз в країні.

Крім того, суперечності між Каракасом і Боготою зросли через дії повстанців в Колумбії. У жовтні 2009 р. вони викрали в прикордонному районі Венесуели футбольну команду з 11 людей. Пізніше всі футболісти були знайдені мертвими.

5 листопада були відправлені венесуельськими властями 15 тис. солдатів для забезпечення безпеки на кордоні з Колумбією. 9 листопада 2009 р. У.Чавес призвав армію готуватися до війни з Колумбією, відзначивши, що США можуть спровокувати військовий конфлікт між двома державами.