ua en ru

Венесуела виплатила швейцарській Holcim 260 млн дол. - частину компенсації за націоналізацію її підрозділи у 2008 р

Другий за величиною в світі виробник цементу швейцарська компанія Holcim і уряд Венесуели домовилися про умови погашення заборгованості перед компанією у розмірі 650 млн дол. Як повідомляється в опублікованому сьогодні прес-релізі Holcim, влада Венесуели вже перевели на рахунок компанії 260 млн дол., а решту 390 млн дол. будуть виплачені в розстрочку - рівними частками протягом чотирьох років, передає РБК.

Дана угода стала результатом тривалих переговорів, необхідність яких була викликана націоналізацією місцевого підрозділу компанії у 2008 р. Тоді президент Венесуели Уго Чавес вимагає від керівництва Holcim передати 85% дочірньої компанії у власність держави, запропонувавши натомість 552 млн дол., що було значно нижче фінансових очікувань Holcim. Проте обурення компанії викликали послідували дії влади, які повністю перервали контакти з виробником цементу, так і не зробивши жодного платежу. З цієї причини в березні 2009 р. Holcim заявила, що її "терпіння вичерпалося" і вона має намір домагатися значно більшою компенсації, еквівалентної повної ринкової вартості, в Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID). Але сторони зуміли домовитися ще на стадії розгляду позову компанії в ICSID.

Раніше уряд Венесуели домовився про виплату більш ніж 250 млн дол. найбільшому в світі виробникові цементу французької компанії Lafarge, що постраждала від аналогічних дій влади південноамериканської республіки.

Нагадаємо, за ініціативою президента Венесуели У.Чавеса в країні була націоналізована велика частина промисловості, в тому числі цементні і металургійні заводи, а також нафтові компанії, що приносять багатомільярдний прибуток.

Holcim була заснована у 1912 р. Виробничі потужності компанії зосереджені більш ніж в 70 країнах світу. У штаті Holcim числяться 83 тис. чоловік.