ua en ru

Венесуела планує придбати в КНР партію військово-транспортних літаків

Венесуела планує придбати в Китаю партію з 12 військово-транспортних літаків Y-8. Про це повідомив генерал-майор венесуельської армії Хорхе Оропеса. Він не уточнив суму операції, передає РБК з посиланням на Reuters.

Літак, оснащений турбогвинтовими двигунами Y-8, є китайською версією радянського військово-транспортного літака Ан-12, який КНР закуповував у СРСР в 1960-ті роки. Машина спроможна перевозити до 20 т вантажу або 96 солдатів. Літальний апарат можна також застосовувати для евакуації поранених (у ньому можна розмістити засоби першої медичної допомоги) або для десантування парашутистів.

Раніше цього року влада Венесуели придбала в Китаю 18 навчально-бойових літаків К-8, а також радари.

У минулі роки Каракас купував зброю в США, однак ембарго на постачання військової техніки, накладене Вашингтоном, призвело до того, що закуплене в США озброєння не ремонтується через відсутність запчастин і нині здебільшого вийшло з ладу.

Нагадаємо, що під час недавнього офіційного візиту до Києва президент Венесуели Уго Чавес побував на Авіаційному науково-технічному комплексі ім. Антонова в Києві, де створювали зокрема й Ан-12.

Нагадаємо також, що за всіх чотирьох президентів незалежної України українська влада та авіаконструктори закликали російську сторону до відновлення кооперації та налагодження спільного виробництва численних моделей літаків АН для продажу на ринках України, Росії та третіх країн, проте російська сторона так і не зробила кроків до реалізації цих проектів.