ua en ru

Венесуела не підкоряється ніяким «імперіям» і має право розробляти атомну енергетику, - У.Чавес

Президент Венесуели Уго Чавес різко засудив позицію президента США Барака Обами з будівництва АЕС у Венесуелі. Глава Білого дому висловився в тому ключі, що Венесуела, крім права на розвиток мирного атома, має і зобов'язання не створювати ядерну зброю. У відповідь на ці слова У.Чавес заявив, що Венесуела не підкоряється ніяким «імперіям» і має право розробляти атомну енергетику, передає РБК.

Відповідь президента Венесуели на зауваження Б.Обами прозвучав під час виступу У.Чавеса перед Академією вищої освіти в Тріполі, столиці Лівії, де йому було присуджено почесне звання.

У Тріполі У.Чавес перебуває з офіційним візитом. У ході лівійського візиту президент Венесуели підписав з головою Лівії Муаммаром Каддафі ряд економічних угод. Подробиці не повідомляються.

Нагадаємо, що 15 жовтня Росія і Венесуела підписали міжурядову угоду про будівництво та експлуатацію на території Венесуели атомної електростанції. Угода передбачає не тільки будівництво за російською технологією під ключ двохблочний АЕС (потужність кожного реактора - 1200 МВт), а й спорудження дослідницького реактора для напрацювання радіоізотопів, які можна використовувати в медицині, сільському господарстві та інших сферах економіки.