ua en ru

Великобританія ініціює реформу ринку міжбанківського кредитування LIBOR

Великобританія запропонувала реформу ринку міжбанківського кредитування LIBOR. Пропозиції по реформі LIBOR містяться в звіті виконавчого директора Служби по нагляду за фінансовими ринками Великобританії (Managing Director of the Financial Services Authority) Мартіна Уїтлі, передає ВВС.

Звіт Уїтлі був підготовлений за ініціативою британського Казначейства. Головною зміною на ринку LIBOR стане формування ставки по міжбанківських кредитах, виходячи з поточної ситуації на ринку, а не на основі інформації, що надається банками. Крім того, передбачається введення системи покарань за спроби маніпуляцією ринку.

"Враховуючи масштаб виявлених вразливостей і втрату довіри, залишити LIBOR в тому вигляді, в якому він знаходиться зараз, неможливо", - відзначив Уїтлі. Проте масштаб майбутніх реформ не слід переоцінювати, відзначив виконавчий директор Служби з нагляду за фінансовими ринками. "Реформи послідують, але ми не можемо ризикувати багатомільйонними контрактами. Ми не наполягатимемо на радикальних і погано пропрацьованих пропозиціях, які замінять LIBOR на незрозумілий механізм", - додав Уїтлі.

Банк Англії збирається обговорити реформу LIBOR на зустрічі з представниками британських банків на початку вересня.

Нагадаємо, що ринок міжбанківського кредитування LIBOR, який оцінюється в 800 трлн дол., потрапив до уваги ЗМІ в червні 2012 р. Одна з провідних фінансових організацій Великобританії - банк Barclays - був оштрафований на 290 млн фунтів за маніпуляції LIBOR. Це привело до відставки керівників банку і до масштабного розслідування влади Великобританії і США відносно низки провідних банків. Глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке назвав ринок LIBOR "структурно дисфункціональним".

Відзначимо, експерти раніше заявляли, що замішані в скандалі з LIBOR банки можуть втратити на судових позовах більше, ніж на штрафах регуляторам.