ua en ru

СБ виділить Україні 300 млн дол. на соцзахист, загальна допомога СБ Україні до кінця 2014 р. становитиме 3,5 млрд дол

Рада виконавчих директорів Світового банку 3 липня затвердила позику в розмірі 300 млн дол. на реалізацію проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" для розширення адресної програми соціальної допомоги з метою підтримки найбільш вразливих та соціально найменш захищених груп населення.

Рада виконавчих директорів Світового банку 3 липня затвердила позику в розмірі 300 млн дол. на реалізацію проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" для розширення адресної програми соціальної допомоги з метою підтримки найбільш вразливих та соціально найменш захищених груп населення. Про це йдеться в повідомленні прес-служби українського представництва СБ.

"Підтримка найбідніших верств населення має критичне значення, особливо в умовах, коли Уряд починає проводити ряд важливих реформ, які передбачають, зокрема, підвищення тарифів на оплату послуг з постачання газу і централізованого опалення. Ми не хочемо, щоб, наприклад, підвищення тарифів завдало шкоди малозабезпеченим", - прокоментував рішення СБ директор представництва СБ в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан.

Очікується, що кількість осіб, які отримують державну соціальну допомогу, зросте майже вдвічі з 586 тис. у 2013 році до 1,1 млн в 2019 році; близько 35 тис. дітей з обмеженими можливостями у віці до 18 років та 13 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримають користь від реалізації цього проекту.

Цей новий проект розрахований на 6 років і є частиною загальної допомоги Україні, про яку група Світового банку оголосила в березні 2014 р.

Планується, що допомога в розмірі до 3,5 млрд дол. буде надана Україні до кінця 2014 року.

З урахуванням цієї нової позики поточний кредитний портфель Світового банку становитиме 3,69 млрд дол. у рамках 12 угод в Україні. З моменту приєднання України до СБ в 1992 році зобов'язання банку у країні становили понад 8,5 млрд дол. США в рамках 44 проектів і програм.

Новий проект "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" є третім проектом, який реалізується Міністерством соціальної політики України за рахунок коштів Світового банку.

Мінсоцполітики реалізувало такі проекти і гранти Світового банку: проект "Створення Українського фонду соціальних інвестицій (УФСІ)" (2002-2008 рр..), проект "Модернізація системи соціальної допомоги" (2006-2012 рр..), кілька грантів японського Фонду розвитку стратегії та людських ресурсів на підготовку проектів, а також грант Шведського агентства з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) на співфінансування проекту "Модернізація системи соціальної допомоги". На даний момент Мінсоцполітики запроваджує грантовий проект Трастового фонду розвитку потенціалу країн Європи і Центральної Азії.

Близько 9% населення України живе в бідності за національним стандартам.

Група Світового банку входить у число найбільших у світі джерел фінансування і знань для країн, що розвиваються. Вона складається з п'яти тісно пов'язаних між собою установ, а саме: Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР) і Міжнародну асоціацію розвитку (МАР) - ці дві установи утворюють Світовий банк; Міжнародної фінансової корпорації (МФК), яка є підрозділом Світового Банку щодо фінансування розвитку приватного сектору; Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (БАГІ) та Міжнародного центру з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС).