ua en ru

СБ вважає інновації каталізатором пожвавлення економік країн Європи і Центральної Азії

Світовий банк (СБ) розглядає інновації як можливий каталізатор для пожвавлення економік країн Європи і Центральної Азії. Про це повідомив директор департаменту розвитку фінансового і приватного сектора, інновацій, технологій та підприємництва регіону Європи і Центральної Азії Світового банку Херардо Коррочано, представляючи нову доповідь міжнародної організації.
"Ми розглядаємо інновації як можливий каталізатор для пожвавлення економік країн, які завершили процес переходу до ринкової економіки в регіоні Європи та Центральної Азії, які серйозно постраждали в результаті недавньої фінансової та економічної кризи", - сказав він.
У доповіді Світовий банк закликає країни регіону вжити рішучих заходів з тим, щоб "розсунути межі науки до рівня новітніх світових науково-технічних досягнень, а також відновити лідируючі позиції своїх країн в даній області як на регіональному, так, можливо, і на глобальному рівнях".
СБ відзначає, що спадщина централізованого планування в країнах регіону поки подолана не повністю. "Багато державних науково-дослідницьких інститутів, як і раніше, працюють в автономному режимі і часто у відриві від реалій ринкової економіки", - вказує Світовий банк.
Для стимулювання інновацій країнам регіону Європи і Центральної Азії, на думку експертів Світового банку, слід підтримувати співробітництво вітчизняних дослідників з іноземними винахідниками і залучення іноземних НДДКР, зайнятися реструктуризацією НДІ, переглянути інструменти фінансової підтримки інновацій. В якості можливих інструментів підтримки СБ називає субсидії з пайовою участю, міні-гранти, позики і венчурний капітал.
Крім того, на думку СБ, країнам регіону необхідно сприяти торгівлі, прямим іноземним інвестиціям, появі нових компаній. "Для того, щоб реформи у сфері інновацій дали ефект, урядам країн регіону необхідно помітно полегшити ведення бізнесу", - відзначають в СБ. Мова йде про простоту початку підприємницької діяльності, про захист прав інвесторів, про незатруднений доступ до кредитних ресурсів і про забезпечення виконання договірних зобов'язань.