ua en ru

ВБ і Молдова підписали дві нових кредитних угоди на загальну суму 57 млн дол

Молдова підписала з Всесвітнім банком (ВБ) дві нових кредитних угоди на загальну суму 57 млн ​​дол. Про це повідомили в молдавському уряді, передає РБК. Кредитні угоди за проектом "Електронне перетворення управління" та проекту "Зміцнення ефективності мережі соціальної допомоги" в Кишиневі підписали міністр фінансів Молдавії В'ячеслав Негруца і директор постійного представництва СБ в Молдові Абдулає Сек від імені Міжнародної асоціації розвитку, що входить до групи СБ.
Для реалізації проекту "Електронне перетворення управління" Всесвітній банк виділить республіці кредит у сумі 20 млн дол. строком на 20 років з 10-річними канікулами по виплатах. Для реалізації проекту "Зміцнення ефективності мережі соціальної допомоги" буде виділений кредит в сумі 37 млн ​​дол. строком на 40 років з 10-річною відстрочкою платежів. Обидва проекти були затверджені раніше радою директорів ВБ на засіданні у Вашингтоні.
Головна мета проекту "Електронне перетворення управління" полягає в перетворенні в Молдові публічних послуг шляхом використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ). Впровадження проекту покликане підвищити прозорість публічних послуг шляхом надання доступу громадськості до інформації та використання інноваційних технологій. Зокрема, передбачено створення можливостей для громадян і бізнесу взаємодіяти з урядом за допомогою веб-порталів і мобільних телефонів без персоналізованого контакту. Планується також, що в рамках проекту знизиться час очікування і обробки для обраних державних послуг завдяки спрощенню їх надання в електронному вигляді, скоротиться споживання енергії та паперу, підвищиться підзвітність уряду і прозорість в області державних витрат і надання послуг.
Проект СБ "Зміцнення ефективності мережі соціальної допомоги" покликаний допомогти уряду Молдавії вирішити проблему скорочення бюджетного дефіциту з одночасним забезпеченням економічного зростання і скорочення рівня бідності. Планується, що проект допоможе розширити виплату допомоги найбільш уразливим верствам населення, зміцнити всю систему соціальної допомоги. В рамках проекту будуть виплачуватися адресні компенсації на комунальні послуги, дитячі посібники, посібники з інвалідності тощо.