ua en ru

ВАСУ приступив до розгляду по суті позову О.Бачуна до ВСЮ

Вищий адміністративний суд вчора приступив до розгляду по суті позову колишнього голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАС) Олега Бачуна до Вищої ради юстиції (ВСЮ), пише «Комерсант-Україна».

Своє звільнення колишній голова Окружного адмінсуду Києва Олег Бачун оскаржив у Вищому адміністративному суді. У позові до Вищої ради юстиції і Верховної Ради він просить суд визнати незаконним і скасувати рішення про зняття його з посади.

Рішення про внесення до Верховної Ради подання про звільнення О.Бачуна за порушення присяги, "неодноразове безпідставне припинення дії рішень державних органів, а також здійснення дій, що порочать звання судді" ВСЮ прийняв 17 травня. А вже 3 червня 296 народних депутатів проголосували за зняття його з поста. О.Бачун відомий саме завдяки роботі в ОАС - суді, який 10 жовтня 2008 р. припинив дію указу колишнього Президента Віктора Ющенка про розпуск Верховної ради VI скликання і призначення дострокових виборів.

Перш за все О.Бачун впевнений, що ВСЮ порушив процедуру: апарат ВСЮ повідомив О.Бачуна про розгляд питання про його звільнення всього за декілька годин до засідання, у зв'язку з чим він не встиг підготуватися до нього. Крім цього, ВСЮ залишив без відповіді прохання О.Бачуна про відкликання члена ради Андрія Портнова, який, на думку колишнього глави ОАС, був особисто зацікавлений в його звільненні.

Як відомо, підстав для звільнення О.Бачуна у ВСЮ було дві. Перша - ухвалення їм рішень у чотирьох справах, що розглядалися впродовж 2007-2010 рр., зокрема за позовом акціонерного комерційного банку "Правекс-банк" до Національного банку. Друга - інформація про здійснення їм перельотів міжнародними авіарейсами, вартість яких, на думку членів ВСЮ, в десятки разів перевищувала доходи судді.