ua en ru

В.Ющенко повторно заборонив закуповувати автомобілі швидкої допомоги під держгарантії.

Президент України Віктор Ющенко сьогодні підписав указ №1029/2009 "Про зупинення дії окремих положень деяких постанов Кабінету міністрів України". Указом зупинені пункти 1-8 постанови від 26 листопада 2009 р. №1256 "Питання залучення державним українським об'єднанням "Політехмед" у 2009 р. іноземного кредиту під державну гарантію для реалізації інвестиційного проекту щодо закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги з метою посилення соціальної захищеності громадян України", а також пункти 1-9 та 11 постанови від 26 листопада 2009 р. №1270 "Питання залучення у 2009 р. під державну гарантію іноземного кредиту для реалізації інвестиційного проекту щодо закупівлі засобів реабілітації (автомобілів) для забезпечення інвалідів з метою посилення соціальної захищеності громадян України".

Кабмін постановою №1256 погодився з пропозицією Міністерства охорони здоров'я України щодо залучення іноземного кредиту в сумі, що не перевищує 250 млн дол., для реалізації інвестиційного проекту щодо закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги. Постановою №1270 уряд погодився з пропозицією Міністерства праці та соціальної політики України щодо залучення іноземного кредиту в сумі, що не перевищує 400 млн дол. (за офіційним курсом гривні, встановленим Національним банком України на день здійснення платежів відповідно до контракту), для реалізації інвестиційного проекту щодо закупівлі засобів реабілітації (автомобілів) для забезпечення інвалідів.

В.Ющенко наголошує, що законом про державний бюджет на 2009 р. установлено, що у 2009 р. державні гарантії надаються урядом загалом в обсязі, що не перевищує 37 млрд грн. Після прийняття зазначених рішень Кабміном взято зобов'язань щодо надання державних гарантій за кредитами на суму понад 63 млрд грн, що суттєво перевищує обсяг гарантій, передбачений держбюджетом. З огляду на це, В.Ющенко наголошує, що згадані укази уряду не відповідають Конституції України. З відповідним поданням В.Ющенко звернувся до Конституційного суду.