ua en ru

В.Ющенко звертає увагу Ю.Тимошенко на необхідність активізації захисту українських товаровиробників на зовнішніх ринках.

Президент України Віктор Ющенко у своєму листі до прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко звертає увагу на необхідність активізації захисту українських товаровиробників на зовнішніх ринках, повідомляє Головне управління інформаційної політики Секретаріату президента.

Глава держави висловлює стурбованість поточним станом зовнішньої торгівлі України, а також ускладненням умов доступу на експортні ринки для українських товаровиробників, що в період світової фінансово-економічної кризи негативно вплинуло як на економіку України в цілому, так і на фінансово-господарську діяльність вітчизняних підприємств зокрема.

Так, загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту товарами України за 10 міс. 2009 р. скоротився майже вдвічі і становив лише 67,5 млрд дол. порівняно з 134,9 млрд дол. аналогічного періоду минулого року. "Безперечно, за таких умов уряд України має активно вживати дієвих заходів для збереження присутності української продукції на основних традиційних ринках збуту, однак наявний стан справ свідчить про те, що протягом 10 міс.2009 р. ситуація значно погіршилася", - констатує Президент.

Глава держави переконаний, що необхідно спрямувати консолідовані зусилля на вирішення всіх проблемних питань, які стримують торгівлю передусім на зазначених ринках.

Глава держави закликає уряд звернути увагу на питання реального захисту інтересів української хімічної галузі, яка наразі перебуває у скрутному фінансово-економічному становищі та втрачає свої позиції на ринках, а також вжити дієвих заходів для забезпечення розширення присутності на перспективних ринках збуту української продукції високотехнологічних галузей з високою доданою вартістю.