ua en ru

В.Ющенко: Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогазу" є загрозою державності.

Колишній Президент України Віктор Ющенко вважає можливе об'єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» загрозою державності України. Про це йдеться в заяві В.Ющенка, оприлюдненій на сайті партії «Наша Україна».
На думку екс-президента, в разі реалізації ініціативи прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна Україні не знайдеться місця в такому об'єднанні. «Безумовно, початок цьому процесу рейдерського захоплення української ГТС покладено під час підписання кабальних для нашої держави газових контрактів 19 січня 2009 р.», - наголошує В.Ющенко.
Він вважає, що цей проект суперечить українським національним інтересам і перекреслює всі напрацювання з інтеграції української енергетики в європейський енергетичний простір.

Нагадаємо, 30 квітня ц.р. В.Путін запропонував об'єднати ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Таку заяву він зробив перед журналістами за підсумками російсько-українських переговорів в Сочі. "Ми зробили пропозицію щодо інтеграції в атомній сфері. Те ж саме можна зробити і в газовій. Пропоную об'єднати "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", - сказав В.Путін. Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" буде побудоване на основі обміну активами "по всьому газовому ланцюжку" від геологорозвідки до розподілу кінцевим споживачам. Також О.Міллер повідомив, що міністр енергетики РФ Сергій Шматко і його український колега Юрій Бойко зустрінуться після 9 травня в Москві для обговорення подробиць об'єднання ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". За його словами, в зустрічі візьмуть участь і представники обох компаній.