ua en ru

В.Ющенко: Моряки з судна Ariana найближчим часом будуть літаком доставлені до України.

Президент України Віктор Ющенко вітає успішне завершення операції зі звільнення 24-х українських моряків з судна Ariana, які знаходилися в піратському полоні з 2 травня 2009 р., і заявляє, що найближчим часом українським літаком вони будуть доставлені до України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

В.Ющенко наголосив, що успішному проведенню операції передувала непроста кропітка робота, «складні та напружені переговори». "Ми мали надзвичайно складну ситуацію - по суті, тема визволення дуже часто заходила в глухий кут. Питання постійно перебувало під моїм контролем. Я дав відповідні доручення спеціальним службам в Україні, Службі зовнішньої розвідки щодо опрацювання ряду сценаріїв, які б забезпечили разом з іншими міжнародними партнерами визволення українських моряків", - сказав Президент.

"Зараз ми є свідками завершення цієї операції. Українські моряки звільнені. Я вітаю 24-х наших хлопців, вітаю їхні родини, всю Україну з цією перемогою", - сказав В.Ющенко.

Глава держави повідомив, що вже дав відповідні доручення щодо забезпечення безпеки доставки моряків до найближчого порту, а також стосовно надання їм відповідної медичної та правової допомоги з тим, що було вирішено питання повернення наших громадян на Батьківщину. "Найближчим часом українським літаком вони будуть доставлені в Україну. Вітаю націю, вітаю родини з успішним завершенням операції з визволення наших моряків", - сказав В.Ющенко.

Нагадаємо, грецькі власники судна Ariana сьогодні заявили про сплату піратам Сомалі викупу за судно. В даний час компанія чекає на звільнення судна, повідомляв Reutеrs. "Ми заплатили викуп, і ми чекаємо, поки пірати звільнять Ariana", - повідомив голова компанії-оператора Alloceans Shipping Спірос Мінас, відмовившись розголошувати суму викупу.

Балкер Arianа, який йшов під прапором Мальти і перевозив 35 тис. т сої з Бразилії до Ірану, було захоплено піратами в ніч проти 2 травня 2009 р. Володіє Arianа зареєстрована на Мальті компанія "Тандела шипінг". Судно знаходиться в управлінні у грецької компанії Alloceans Shipping Cо. Ltd. У полоні піратів знаходиться екіпаж у складі 24 українців - мешканців Одеської та Миколаївської областей.