ua en ru

В.Ющенко вимагатиме термінових змін у керівництві правоохоронних органів.

Президент України Віктор Ющенко вимагатиме термінових змін у керівництві правоохоронних органів. Відповідні пропозиції він підпише протягом сьогоднішнього дня. Про це глава держави повідомив сьогодні на нараді з питань протидії корупції, повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату глави держави.

В.Ющенко наголосив, що за останні роки Україна суттєво погіршила свій рейтинг доброчесності - з 99 місця у 2006 р. до 146 - у 2009 р. За його словами, вперше за останні 5 років упродовж десяти місяців поточного року утримується тенденція зменшення кількості викритих корупційних правопорушень на 13,9% та притягнутих до адміністративної відповідальності корупціонерів - на 15,4%.

Президент звинуватив керівників правоохоронних органів в імітації та бездіяльності в боротьбі з корупцією. "Я хотів би сказати, що ви бездарні міністри і керівники відомств. Своєю роботою, своєю некомпетентністю ви принижуєте всю націю", - підкреслив В.Ющенко. Президент наголосив, що 46 млн українців очікують від них ефективної боротьби з корупцією, однак їхніх надій ці чиновники не можуть виправдати, "бо не можуть професійно очолити цю боротьбу".

Він, зокрема, підкреслив, що сьогодні значне ослаблення активності боротьби з корупцією відбулося за рахунок органів внутрішніх справ та податкової міліції. Так, за даними, які навів В.Ющенко, кількість притягнутих до відповідальності корупціонерів за матеріалами МВС України скоротилася більш як на 40,2% - з 1433 до 858 осіб. При цьому якість збору доказів корупційної діяльності різко погіршилася. Питома вага закритих адміністративних матеріалів у поточному році зросла до 22,3%.

На 29,9% менше складено протоколів органами податкової міліції (з 335 до 235) та на 28% менше притягнуто осіб до адміністративної відповідальності (з 200 до 149), а питома вага закритих справ зросла до 25,6%. Сьогодні, наголосив він, корупція в країні починається "з самих високих державних чиновників". "Ось чому я говорю про міністра одного, другого, третього, чому я говорю про уряд - тому що в кожній нації боротьба із корупцією ведеться урядом. Як вона може вестись в Україні, ця боротьба, коли закривається 22% справ відносно працівників міліції і 25% справ - стосовно митників?" - запитав В.Ющенко.