ua en ru

В.Онопенко: Термін повноважень голови ВАСУ О.Пасенюка не може бути продовжений.

Термін повноважень голови ВАСУ Олександра Пасенюка не може бути продовжений. Про це заявив сьогодні голова Верховного суду України Василь Онопенко в ході засіданні Ради суддів адміністративних судів, передає кореспондент РБК-Україна.

Він наголосив, що термін повноважень голови ВАСУ Опасенюка складає 5 років. "Не може цей строк продовжити ніхто. Ні Верховна Рада, ні голова ВСУ, ні тим більше сам О.Пасенюк. Якщо будуть відповідні намагання, то я думаю, що це незаконне привласнення повноважень відповідною посадовою особою", - сказав він.

Він також звернувся до Ради суддів, з проханням достроково звільнити О.Пасенюка з посади голови ВАСУ. За його словами, причиною такого рішення є перевищення О.Пасенюком своїх повноважень, не системна організація роботи, порушення законодавства. "ВАСУ з вини його голови закладено юридичну міну під легітимність виборів Президента України", - сказав він.

Нагадаємо, термін повноважень О.Пасенюка закінчується 25 грудня 2009 р.

Нагадаємо, голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк вважає, що він має залишитись на займаній посаді "хоча б на період президентських виборів". Він наголосив, що у законодавстві не прописаний механізм виконувача обов'язків голови суду при закінченні повноважень голови суду. За його словами, у законі лише зазначено, що при відсутності голови суду (під час відпустки, відрядження чи лікарняного) його обов'язки виконує перший заступник.

Також О.Пасенюк зазначив, що навіть за відсутності голови ВАСУ справи будуть розглядатися, але питання - в організації роботи. "Справи будуть розглядатись. Але справа в іншому - в організації роботи. У мене як у голови суду великий досвід організації роботи з проведення виборів ... Тому я повинен залишитись хоча б на період виборів", - наголосив він.

Нагадаємо, голова Верховного суду України Василь Онопенко звернувся до Ради суддів адміністративних судів України з проханням невідкладно надати рекомендацію про дострокове звільнення О.Пасенюка за неналежне виконання та перевищення своїх повноважень, порушення Конституції й законів України.

24 грудня 2009 р. спливає термін повноважень діючого голови Вищого адміністративного суду України О.Пасенюка. Згідно із законодавством, подання на призначення голови Вищого адміністративного суду готує голова Верховного суду України. Водночас діюча раніше норма про те, що подану кандидатуру затверджує Президент України, була скасована рішенням Конституційного суду. Таким чином, кандидатуру має затверджувати Рада суддів України, що не передбачено законами.