ua en ru

В.Онопенко просить В.Ющенка ветувати закон про підвідомчість справ, пов'язаних із соцвиплатами.

Голова Верховного суду України просить Президента України Віктора Ющенка застосувати право вето до закону про підвідомчість справ, пов'язаних із соціальними виплатами. Про це повідомляє прес-служба Верховного суду України. В.Онопенко звертає увагу глави держави на те, що закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підвідомчості справ, пов'язаних із соціальними виплатами)", прийнятий Верховною Радою України 23 жовтня 2009 р., містить положення, які не відповідають засадам розвитку національної системи судочинства згідно з європейськими стандартами. На думку голови Верховного суду, у разі набуття чинності законом "буде перекреслено саму демократичну ідею" запровадження спеціалізованого судового механізму розгляду скарг громадян та юридичних осіб на незаконні рішення, дії чи бездіяльність органів влади.

В.Онопенко зазначає, що, як правило, відповідачем у справах адміністративної юрисдикції є суб'єкт владних повноважень. Саме такою властивістю (володінням публічно-владними повноваженнями) характеризується відповідач у справах стосовно пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням та інших соціальних виплат, допомоги, грошової компенсації тощо. У зв'язку з цим саме у порядку адміністративного судочинства мають розглядатися та вирішуватися спори зазначеної категорії. У разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, адміністративний суд може вийти за межі позовних вимог; також установлено право суду з власної ініціативи витребувати докази, необхідні, на його думку, для з'ясування всіх обставин у справі.

Таким чином, резюмує голова Верховного суду України, зміна предметної підсудності справ, пов'язаних із соціальними виплатами громадян, які становлять основну частину адміністративних справ, ставить під сумнів доцільність існування адміністративного судочинства та системи адміністративних судів в Україні.

В.Онопенко підкреслює, що головною підставою для прийняття закону стала нерозвиненість системи апеляційних адміністративних судів, що зумовлює "тяганину" при розгляді адміністративних справ в апеляційній інстанції. Зазначену проблему, на думку голови Верховного суду, можна вирішити шляхом заповнення вакантних посад суддів в адміністративних судах усіх рівнів та збільшення кількості цих посад.