ua en ru

У Калуші екологічна ситуація залишається катастрофічною, - голова Івано-Франківської ОДА.

У місті Калуші Івано-Франківської області екологічна ситуація залишається катастрофічною, заявив сьогодні у ході засідання ради з питань соціально-економічного розвитку регіону голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, передає кореспондент РБК-Україна.

«Ситуація там катастрофічна. Вся проблема полягає в тому, що пройшло 2 місяці з часу, коли там побував колишній Президент Віктор Ющенко і після прийняття Верховною Радою відповідної постанови, крім говорильні і перекладання паперів ніяких заходів там не робиться. Ніяких!», - підкреслив М.Вишиванюк.

Він пояснив, що у Домбровському кар'єрі, який розширюється у двох напрямках - до річок Сівки і Лімниці, накопичилось 35 млн куб м розсолів з концентрацією солі 360-450 г на літр. Якщо ці розсоли потраплять у річку і опиняться в гирлі Чорного моря, зазначив губернатор, «екологічна загроза може вилитися в загрозу світового масштабу».

М.Вишиванюк повідомив, що ще тиждень тому поблизу Домбровського кар'єру проходила дорога, а тепер на її місці уже утворився обвал і до річки залишилось 50 м.

За його словами, за даними науковців, дамби і захисні споруди можуть витримати щонайбільше 6 місяців. «Не маючи грошей, не маючи відповідної технічної документації, я дав команду вчора будівельній організації негайно приступати до роботи. Бо поки узгодимо, утрясемо, уже робити не буде що - все буде в річці», - підсумував губернатор.

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила указ В.Ющенка №145 "Про оголошення територій міста Калуш і сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської обл. зоною надзвичайної екологічної ситуації" від 10 лютого 2010 р., яким ці населені пункти оголошуються зоною надзвичайної екологічної ситуації на 90 днів.