ua en ru

У Запоріжжі пройшла акція протесту близько 5 тис. працівників гірничо-металургійної галузі

У Запоріжжі пройшла акція протесту металургів і працівників гірничо-металургійної галузі регіону. За попередніми даними, акцію протесту, в якій планувалася участь 4 тис. робітників, зібрала не менше 5 тис. осіб. Про це повідомляє прес-служба Запорізького обласного комітету профспілки металургів і гірників України.
"Причина проведення акції протесту - масштабні скорочення людей, які на більшості підприємств викликані економічною ситуацією, спровокованої в першу чергу, м'яко кажучи "дивною" держполітикою відносно найбільших бюджетонаповнюючих підприємств регіону", - заявив голова профспілки Валерій Козуб. - "За 10 років в запорізькому регіоні скорочено близько 18 тисяч робітників, при цьому 7 тисяч робочих скоротили тільки за останні два роки".
Згідно з повідомленням, основною причиною звільнень є зростання цін на електроенергію для великих промислових підприємств, внаслідок чого робота підприємств ГМК стає нерентабельною.
Зокрема, на Запорізькому заводі феросплавів, за словами голови правління "ЗЗФ" Павла Кравченка, у зв'язку з вимушеним закриттям 2 великих цехів підприємства через непомірних витрат на електроенергію під скорочення потрапляють 1900 із 3400 робітників.
"Основна причина такої ситуації - перевід Запорізького заводу феросплавів з 2011 р. з 1-го на 2-й клас споживання електроенергії, що викликало суттєве зростання витрат на електроенергію, частка якої у собівартості продукції досягла 42% -47% (залежно від виду феросплавів), що призвело до настільки істотного зниження конкурентоспроможності продукції, що за підсумками роботи за 5 місяців 2011 р. ми змушені закривати цехи", - заявив Кравченко. - "Через підвищення тарифів ми істотно - більше, ніж у 2,5 рази - скоротили споживання електроенергії, у зв'язку з чим за 5 місяців 2011 р. держава недоотримала за електроенергію 328 млн грн".
За його словами, керівництво підприємства неодноразово зверталося з проханням змінити тариф у НКРЕ, НАК "ЕКУ", Мінпаливенерго і Кабінет міністрів України, проте безрезультатно.
За повідомленням профспілки, в акції брали участь представники колективів усіх запорізьких промгігантов а також їх колеги з Дніпропетровської, Донецької та ряду інших областей України.