ua en ru

В Японії фондові торги 21 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,9%

Фондові торги в Японії 21 жовтня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,91%, приводом для чого стала надія інвесторів на те, що Федеральна резервна система (ФРС) США у світлі недавніх подій не піде незабаром на скорочення програми кількісного пом'якшення.

Нагадаємо, що лише нещодавно вщухли пристрасті навколо американської економіки, якій вдалося уникнути технічного дефолту буквально "в останній момент". Домовленість, що дозволяє державі позичати гроші ще деякий час і сприяла відновленню роботи організацій держсектора, безсумнівно, стала ключовим кроком американських політиків. Однак не варто забувати, що вжиті заходи лише тимчасово затримують вирішення головних питань, але не зупиняють їх. Нові тупики в політичних дискусіях вже на початку наступного календарного року знову можуть поставити влади США на межу дефолту. У світлі того, що відбувається інвестори сподіваються, що ФРС США найближчим часом не піде на згортання стимулюючих заходів, залишаючись вірним політики кількісного пом'якшення.

Серед інших новин з заявою виступив глава японського Центробанку Харухико Курода, який повідомив, що економіка країни демонструє помірне відновлення і поступовий прогрес у справі досягнення цільового показника інфляції на рівні 2%.

Позитивний вплив на хід торгів зробив і загальний фон. Минула торгова сесія в США завершилася зростанням провідних індексів у зв'язку з сильною корпоративною звітністю таких американських компаній, як високотехнологічна Google і фінансова Morgan Stanley. Вартість паперу Google в ході торгів із США перевищила позначку в 1 тис. дол. за акцію.

Котирування крупних експортерів за підсумками торгової сесії відзначилися зростанням. Акції автовиробника Toyota Motor Corp. додали в ціні 0,3%, котирування виробника електроніки Panasonic Corp. піднялися на 0,9%, а ринкова капіталізація експортера фототехніки Canon Inc. зросла на 1,4%.

Серед інших помітних подій - рух котирувань автовиробника Suzuki Motor Corp. у зв'язку з публікацією в газеті Nikkei. Згідно з матеріалу, операційний прибуток компанії за півроку може вирости на 30% і досягти в квітні-вересні 90 млрд ієн (920 млн дол). Акції Suzuki Motor Corp. додали в ціні 2,4%.

Котирування японських фінансових установ відзначилися бічним рухом. Так, ринкова капіталізація Sumitomo Mitsui знизилася на 0,1%, акції Awa Bank Ltd. подорожчали на 1%, а папери Resona Holdings додали в ціні 0,2%.

За підсумками торгів 21 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,91% і склав 14693,57 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,04 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,99 ієни/дол.