ua en ru

В.Янукович запропонував ВР не розширювати повноваження Кабінету міністрів і парламентських комітетів при формуванні бюджетної політики

Президент Віктор Янукович запропонував Верховній Раді не розширювати повноваження Кабінету міністрів і парламентських комітетів при формуванні бюджетної політики і зберегти часткову самостійність місцевої влади в бюджетній сфері. Про це йдеться в поправках Президента до урядового законопроекту №6495 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу", без урахування яких він не підпише документ, пише "Комерсант-Україна".

У Кабміні розраховують, що доходи місцевих бюджетів в 2011 р. будуть збільшені більш ніж на 12 млрд грн. Президент не виступає проти розширення прибуткової бази місцевих бюджетів, а указує на невідповідність Конституції низки запропонованих урядом норм.

У Президента є дев'ять ключових зауважень. Перш за все, В.Янукович звертає увагу на те, що уряд намагається стати домінуючим органом влади і підсилити свій вплив на місцеву владу. "Низкою положень проекту кодексу вводиться механізм, згідно якому Програма діяльності Кабміну стає обов'язковою не тільки для органів виконавчої влади, але і для інших органів, причетних до бюджетного процесу", - йдеться в поправках Президента. Так, ст. 21 проекту передбачає, що головні розпорядники бюджетних коштів і місцеві органи влади формують прогнози своїх бюджетів відповідно до програми. Також президент не згоден з тим, що повноваження парламентських комітетів можуть бути збільшені, а Рахункова палата почне звітувати перед Кабміном про роботу по контролю за доходами і витратами держбюджету.

В.Янукович виступає проти спроб обмежити його право вето і вплив Ради безпеки на фінансування сфери національної безпеки і оборони; вимагає відміни норм про те, що закон про держбюджет набуває чинності з 1 січня, а Кабмін уповноважений вирішувати питання вступу до міжнародних організацій і приєднань до міжнародних договорів. Він також просить погоджувати Бюджетний і Податковий кодекси в частині визначення доходів державного і місцевих бюджетів. Першому заступникові глави Адміністрації Президента Ірині Акимовій доручено "невідкладно визначитися з необхідністю внесення поправок" і разом з представником Президента в парламенті Юрієм Мірошниченком "забезпечити контроль за їх проходженням".