ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект про скасування "мовного закону"

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект постанови № 9073ПЗ, яким пропонується скасувати прийнятий вчора мовний законопроект. Текст проекту постанови про скасування рішення Верховної Ради України "Про прийняття законопроекту номер 9073 в цілому як закон в редакції першого читання" від 03.07.2012 на офіційному сайті ВР поки відсутній.

Нагадаємо, у вівторок, в ході вечірнього пленарного засідання ВР, віце-спікер Адам Мартинюк на прохання голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова поставив на голосування у другому читанні і як закон законопроект Колесніченко - Ківалова "Про основи державної мовної політики". Законопроект підтримали 248 народних депутатів.

Законом збережений конституційний державний статус української мови. Пунктом 1 статті 6 проекту встановлено, що державною мовою України є українська мова. При цьому, на території Україні гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію за даними перепису. За рішенням місцевої ради або за результатами збору підписів в окремих випадках, з урахуванням конкретної ситуації такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якого становить менше 10 відсотків населення відповідної (ст.7)