ua en ru

В Україні впровадження системи держпідтримки інноваційних компаній на початкових етапах буде коштувати 10-15 млрд дол, - Клюєв

Розвиток інновацій потребує збільшення активної ролі держави, оскільки ці процеси пов'язані з високими ризиками. Впровадити якісно новий формат розвитку внутрішнього виробництва неможливо без проведення активної інвестиційно-інноваційної політики. Про це заявив перший віц-прем'єр міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.
"Для структурної перебудови економіки, над чим ми сьогодні працюємо, важливо закладки фундаменту інноваційного розвитку", - зазначив Андрій Клюєв.
За його словами, Україна має власний науково-технологічний потенціал по ряду проривних і критичних технологій. "Наше завдання - зайняти свою нішу з міжнародного розподілу праці, спираючись на власні наукові розробки і послідовно підтримувати відповідні дослідження", - сказав перший віце-прем'єр-міністр.
У першу чергу, за словами Андрія Клюєва, уряд буде працювати над розвитком інноваційної інфраструктури, яка включатиме формування мережі наукових парків, технопарків, бізнес-інкубаторів, центрів трансферу технологій. Одним з напрямів активізації інвестиційно-інноваційної політики він назвав розвиток венчурного фінансування.
Андрій Клюєв повідомив, що створюється система державної підтримки нових інноваційних компаній на стартовому етапі і стимулів для впровадження саме інноваційних інвестпроектів, спрямованих на забезпечення пріоритетного розвитку внутрішнього виробництва.
Планується концентрувати ресурси тільки на пріоритетних напрямках, щоб не витрачати їх на розвиток тих технологій, за якими інші країни пішли далеко вперед, і за якими нам доведеться лише запозичувати світові досягнення, заявив перший віце-прем'єр.
За словами Андрія Клюєва, за попередніми оцінками експертів, необхідні ресурси для впровадження новітніх технологічних систем на перших етапах будуть досягати 10-15 млрд. дол.