ua en ru

В Україні у 2012 р. відкриються 6 нових оптових ринків сільгосппродукції

В Україні в поточному році відкриються ще 6 оптових ринків сільгосппродукції в Одесі, Запоріжжі, Херсоні, Маріуполі, Харкові та Рівному. Це стане можливим завдяки державній допомозі та приватним інвестиціям в інфраструктурні об'єкти. Про це повідомив начальник відділу інвестицій та інфраструктури департаменту економічного розвитку і аграрного ринку Мінагрополітики Олексій Кузьменков.

"У 2009 році було прийнято закон "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції", а з 2010 вже триває інтенсивна робота по спорудженню таких ринків. На сьогодні статус оптового ринку присвоєно 11 суб'єктам господарювання. Будівництво відбувається завдяки матеріальній підтримці держави, оскільки без втручання влади, діалог тривав 8 років, і допоки держава не підставила плече, - це були всього на всього ініціативи", - зазначив Кузьменков.

За словами фахівця, наразі можна спостерігати позитивну динаміку щодо інвестування в інфраструктурні об'єкти, зокрема оптові ринки сільгосппродукції.

"Коли почала підійматися тема будівництва оптових ринків, то приватні інвестори не хотіли вкладати гроші в такі об'єкти, оскільки у них довгий строк окупності. Проте історія доводить, що в світі такі ринки успішно працюють вже давно і бізнес зацікавлений в інвестуванні. Такі тенденції ми починаємо спостерігати і в нашій країні", - зауважив начальник відділу інвестицій та інфраструктури.

Реалізовувати сільськогосподарську продукцію на оптових ринках в найкоротші строки може будь-який виробник. Серед інших переваг таких об'єктів - сучасна інфраструктура.

"Будь-який виробник може за помірну плату потрапити на оптовий ринок і реалізовувати свою продукцію в найкоротший термін. Також він уникає посередників, користується всіма інфраструктурними об'єктами оптового ринку - сучасними стаціонарними павільйонами, майданчиком для торгівлі з машин тощо", - підкреслив Кузьменков.

Також начальник відділу інвестицій та інфраструктури зазначив, що на збудованих ринках "Шувар" у Львові, "Столичний" у Києві та "Господар" у Донецьку вже спостерігається позитивні тенденції щодо формування ціни на сільгосппродукцію.

"Ми вважаємо, що ці ринки вже почали виконувати свої функці", - зазначив Кузьменков.