ua en ru

В Україні темп зростання боргів перевищує зростання ВВП, що вказує на боргові ризики, - Рахункова палата

Темпи зростання боргових зобов'язань майже вдвічі перевищили темпи зростання реального ВВП. Про це йдеться в висновках Рахункової палати України про виконання держбюджету-2011.

"Темпи зростання боргових зобов'язань майже вдвічі перевищили темпи зростання реального ВВП. Частка зовнішньої заборгованості в загальній сумі державного та гарантованого державою боргу становила 63%. Ці фактори вказують на існування боргових ризиків", - йдеться в повідомленні.

Рахункова палата нагадала, що державний і гарантований державою борг зріс в минулому році на 40,9 млрд грн - до 473,1 млрд грн, переважно за рахунок збільшення зовнішнього боргу. Витрати на погашення й обслуговування державного боргу, порівняно з 2010 р., зросли більш як у півтора рази - до 68,8 млрд грн.

При цьому в висновках зазначається, що "створення сприятливих умов для заохочення як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів з метою збільшення надходжень інвестицій в економіку країни, насамперед в її реальний сектор, забезпечить мінімізацію вказаних ризиків".

Нагадаємо, Мінфін планує залучити в II кварталі 17,6 млрд грн зовнішніх запозичень.