ua en ru

В Україні створюється новий держоператор зв'язку, який буде надавати послуги в сільській місцевості за супутниковою технологією

В Україні створюється новий державний оператор зв'язку. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна". За задумом Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, новий оператор займеться наданням послуг зв'язку в сільській місцевості за супутникової технології спільно з компанією "Датагруп". Новий проект буде конкурувати з "Відкритим світом", який також прагне підключити до інтернету сільські школи, але вимагає набагато більших інвестицій для будівництва національної LTE-мережі.

У Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), придумали, як забезпечити інтернетом сільських жителів. Про підготовлюваний нацпроекті "Цифровий район", який передбачає підключення до інтернету 10 тис. населених пунктів за три роки, розповів голова комісії Петро Яцук. "В Україну майже 28 тис. населених пунктів, оптоволоконні лінії зв'язку, що дозволяють забезпечувати нормальний швидкісний доступ, підведені лише до 1,2 тис. Залишається велике поле для діяльності", - пояснив чиновник.
Для підключення нових населених пунктів пропонується використовувати супутниковий зв'язок в Ka-діапазоні, що забезпечує швидкість до 10 Мбіт / сек. "У селі буде стояти одна супутникова базова станція, а по домівках сигнал лунатиме по Wi-Fi-мережі, що дасть споживачеві кінцеву швидкість до 1 Мбіт / сек", - розповідає пан Яцук. Орієнтовна вартість підключення одного населеного пункту - 47 тис. грн, термін - 4 міс. Загальна вартість проекту - майже 465 млн грн, з яких держінвестиції складуть близько 370 млн грн. Останнє вкладе компанія "Датагруп", яка буде займатися доставкою сигналу з супутника. Торік "Датагруп" анонсувала проект супутникового інтернет-доступу і отримала необхідний ресурс на супутнику Ka-Sat компанії Eutelsat. Згідно з документами "Цифрового району", "Датагруп" буде одержувати за свої послуги близько 400 грн на місяць за кожен населений пункт, або близько 48 млн грн на рік (майже 10% виручки за 2011 рік). Для реалізації проекту пропонується створити окремого держоператора.
Експерти вважають супутниковий зв'язок в Ka-діапазоні одним з найбільш дешевих способів забезпечення інтернет-доступу у віддалених районах. "Це відносно нова технологія, комерційна експлуатація Ka-Sat почалася в минулому році. Технологія значною дешевше і надійніше, ніж давно працює супутниковий зв'язок в Ku-діапазоні, і вона швидко набирає популярність", - каже видавець галузевого журналу Mediasat Олександр Глущенко. Для порівняння, прокладка оптоволоконних ліній в села обходиться в середньому по 20 дол за метр відстані від районного центру, говорив раніше президент компанії "Воля" Сергія Бойка.
Попит на інтернет в селах є - за оцінками дослідницької компанії GfK Ukraine, ступінь проникнення послуги в IV кварталі 2011 р. становила лише 12%. Середньомісячні витрати домогосподарства на цю послугу складають близько 84 грн - це більше, ніж у містах, через більш високу ціну сервісу. У НКРСІ не розкривають, у скільки обійдеться кінцевому користувачу інтернет-доступ в рамках проекту, але вважають, що вартість буде визначати комісія.
"Цифровий район" конкурує з ще одним нацпроект - "Відкритий світ", який передбачає будівництво LTE-мережі для потреб шкільної освіти, створення нового програмно-методичного онлайн-комплексу і забезпечення всіх школярів нетбуками. Але його вартість набагато вища - 4,7 млрд грн, з яких 3,5 млрд грн - кошти приватних інвесторів. Ще одна складність цього проекту - відсутність необхідних частот. За словами куратора "Відкритого світу" Ігоря Куруса, LTE-мережу повинна бути побудована в діапазоні 790-860 МГц, який зараз зайнятий аналоговим телебаченням. За словами Куруса, без цих частот "Відкритий світ" буде нецікавий інвесторам.
Пан Яцук вважає окупність "Відкритого світу" сумнівною. "Інвестицій в нього потрібно значно більше, - каже він .- Нехай займуться розробкою методик навчання і нетбуками, а в мережах ми більше розуміємо". Але пан Курус вважає супутникову технологію невідповідною для свого проекту. "Це все ж точкове покриття, а ми хочемо, щоб у школяра був доступ до нашої системи по всій території країни", - говорить він.