ua en ru

В Україні процедура призначення суддів не гарантує їхньої незалежності, - експерт

В Україні процедура призначення суддів не гарантує їхньої незалежності. Про це на прес-конференції заявив колишній уповноважений уряду з питань антикорупційної політики, адвокат Юрій Сухов, говорячи про діяльність Вищої ради юстиції (ВРЮ) та парламентського комітету з правосуддя, передає кореспондент РБК-Україна.
"Суди стали керованими, бо на них впливає Президент, ВРЮ і комітет Верховної Ради (ВР) України з правосуддя", - наголосив Ю.Сухов.
Він пояснив, що одні й ті самі особи є членами парламентського комітету з правосуддя і членами ВРЮ, що, на його думку, виключає об'єктивність при розгляді і призначенні кандидатур на посади суддів.
"Суддя, призначений ними, не може приймати об'єктивне рішення", - заявив Ю.Сухов.
Він також наголосив, що ВРЮ, рекомендуючи парламенту звільнити того чи іншого суддю за порушення присяги, вчиняє необґрунтовано, тому що суддю рекомендують звільнити лише на підставі заяви або скарги і за відсутності юридично зафіксованих фактів порушення ним присяги", - заявив Ю.Сухов.
"ВРЮ вважає, що коли проти судді порушено справу, то це вже є підстава (на його звільнення), але це є порушенням Конституції, оскільки вина такого судді ще не доведена... я не маю на увазі, що суддів звільняють безпідставно, але є певна необґрунтованість цього процесу", - додав експерт.