ua en ru

В Україні показник смертності серед дорослих один з найвищих у світі, - СБ

В Україні система охорони здоров'я є витратною, а результати її роботи незадовільними. Як наслідок, показники смертності дорослих осіб в Україні, особливо серед чоловіків, належать до найвищих у світі. Про це йдеться у Стратегії партнерства Світового банку з України (СПУ) на 2012-2016 рр.

Головними причинами кризової ситуації зі смертністю в Україні Світовий банк бачить в неінфекційних хворобах і травмах: серцево-судинні захворювання та інші неінфекційні хвороби є причиною приблизно 79% загальної кількості смертей, далі йдуть травми і отруєння, на які припадає 14% смертей (велика частина яких - це травми, пов'язані з алкоголем та дорожньо-транспортними пригодами), а інфекційні хвороби, материнська смертність і хвороби під час вагітності - 7% смертей.

Також в СПУ відзначено, що сектор охорони здоров'я характеризується дуже великим лікарняним сектором (третім в Європі за кількістю лікарень та лікарняних ліжок на душу населення), високою поширеністю неформальних платежів самих пацієнтів, застарілими клінічними протоколами та низькою якістю охорони здоров'я, а також практично відсутністю програм профілактики.

Варто відзначити, що за даними Державної служби статистки (Держстат) в 2011 р. населення України скоротилося до 45,63 млн осіб