В Україні дозволено використання 13 цукрозамінників при виробництві продуктів харчування - при тому, що чотири з них частково або повністю заборонені до використання в розвинених країнах. Про це вчора журналістам заявили експерти аналітичної компанії Da Vinci AG, передає "Комерсант-Україна".
Зокрема, у США заборонена цикламова кислота (позначається E952), у Великобританії - ацесульфам калію (Е950; за винятком безалкогольних напоїв). Також у ряді розвинених країн введені обмеження на використання аспартаму (Е951) і сахарину (Е954), на продукти наноситься спеціальне маркування чи забороняється використання Е951 при виробництві продуктів, які проходять термічну обробку. Всі ці речовини в Україні дозволені за умови дотримання допустимих доз.
Зазначені цукрозамінники використовуються при виготовленні таких видів продуктів, як безалкогольні напої, кондитерські вироби, плодоовочеві консерви, джеми, желе, жувальна гумка, соуси, десерти на кисломолочної основі. "Якщо в ряді країн були проведені дослідження, і за їх результатами було доведено, що зазначені підсолоджувачі негативно впливають на здоров'я людей, чому ми повинні використовувати їх в Україні?" - зазначив керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков. Він додав, що в Україні заборонено використовувати харчові добавки, якщо це не є технологічною необхідністю при виробництві продукту. "Але не всі виробники дотримуються цих норм. Наприклад, в пакетиках кави "три в одному" під торговою маркою "Премія" торгового оператора Fozzy Group використовується цукор, а в пакетиках з кавою Nestle - і цукор, і цукрозамінник. У другому випадку застосування харчової добавки не є технологічною необхідністю", - відзначає Колпаков. Він зазначив, що в Україні необхідно запровадити єдиний документ, який би регулював обіг харчових добавок та норми їх використання з урахуванням досвіду розвинених країн.
Обмежити використання цукрозамінників у харчовій і переробній промисловості раніше пропонували виробники цукру. У квітні цього року їх ініціативу підтримало Міністерство аграрної політики. Більш кардинальне рішення запропонував член комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Геннадій Бобов (Партія регіонів), який ще недавно очолював цукрову компанію "Панда". Всі ці ініціативи повинні були підтримати виробництво цукру в країні, так як в останні роки спостерігається його перевиробництво.
В Україну щорічно імпортується така кількість цукрозамінників, що еквівалентна приблизно 300 тис. т цукру, відзначають в компанії Da Vinci AG з посиланням на дані учасників ринку. "І темпи споживання цукрозамінників в останні роки зростають", - зазначив Колпаков. За словами директора Da Vinci AG Анатолій Баронін, використання підсолоджувачів в продуктах пояснюється їх дешевизною порівняно з цукром. "Цукрозамінники солодше цукру в кілька разів, що в кінцевому підсумку робить їх більш дешевим продуктом. Наприклад, вартість аспартаму становить 16-30 дол./кг. Водночас кілограм аспартама замінює 160-200 кг цукру", - говорить Баронін.
Учасники ринку відзначають, що заборона цукрозамінника обмежить людей у виборі низькокалорійних продуктів. "Скажіть, цукор - це корисний продукт для організму людини? У своїх пакетиках кава "три в одному" ми використовуємо як цукрозамінник невелику добавку до натурального цукру. Частка добавки мінімальна і ніяк не може впливати на здоров'я людини. Якщо використовувати тільки цукор, вага пакетика кавового міксу значно збільшиться", - відзначає директор з корпоративних питань компанії Nestle в Україні та Молдові Геннадій Радченко. За його словами, заборона використання цукрозамінника призведе до подорожчання продукту. "Ми використовуємо цукрозамінники в напої для діабетиків, зокрема в Coca-Cola Light. Відповідно, вважаємо, що ці ініціативи обмежують права людей у виборі низькокалорійних напоїв і продуктів без вмісту цукру", - пояснювала раніше прес-секретар "Кока-Кола Беверіджиз Україна" Наталія Нікітіна.