ua en ru

В Україні щороку втрачаються через нереалізацію овочі на 2,5-2,7 млрд грн, - УКАБ

В Україні щороку втрачаються через нереалізацію овочі на 2,5-2,7 млрд грн.

В Україні щороку втрачаються через нереалізацію овочі на 2,5-2,7 млрд грн. Про це повідомив директора агентства "AgriEvent" Анатолій Циркун, передає прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Втрачені від нереалізації овочі могли б щорічно приносити близько 2,5-2,7 млрд грн додаткової виручки українським фермерам. Головна причина таких значних втрат полягає в нестачі овочесховищ. Більшість з існуючих залишилися нам у спадок від Радянського Союзу, відповідно, технології зберігання там застарілі й не відповідають сучасним вимогам. Дана проблема ставить під питання існування багатьох виробників овочевої продукції як таких, оскільки зі значними втратами даний вид бізнесу втрачає свою привабливість", - підкреслив екпсерт.

Загальні втрати овочевої продукції становлять 27% від валового збору або 2,6-3 млн тонн продукції без урахування картоплі. 2,1-2,3 млн тонн втрачається при виробництві (78% від загальних втрат), а переробниками і споживачами - 0,5-0,7 млн тонн (22%).

Капусти було втрачено 22% від валового збору 2012 р. (410-440 тис. тонн), буряка столового - 35% (315-345 тис. тонн), моркви - 30% (260-280 тис. тонн), цибулі - 32 % (353-375 тис. тонн) і картоплі - 23% (5-6 млн тонн).

Загальна потреба в овочесховищах зараз оцінюється в 4,1 млн тонн. Станом на початок 2013 р. за підсумками сертифікації в розпорядженні українських аграріїв є тільки 32% від необхідних ємностей овочесховищ (1,3 млн тонн) або 14% від прогнозованого валового збору овочів (без картоплі) в 9-9,5 млн тонн.

Нагадаємо, що Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. передбачається будівництво 16 потужних овочесховищ загальною місткістю до 140 тис. тонн.