ua en ru

У Туреччині при розгоні акцій курдів поранені понад 20 осіб

У містах Батман і Джізре на південному сході Туреччини відбулися зіткнення між поліцією і курдами, які зібралися для святкування Навруза. У місті Батман поліцейські застосували водомети і сльозогінний газ після того, як присутні стали метати в них камені; 15 людей поранено. В Джізре поранення отримали шестеро людей, зокрема двоє поліцейських.

Два дні тому в зіткненнях курдів з поліцією в Стамбулі і Діярбакирі були поранені 9 людей.

Влада Туреччини наполягає, що Навруз слід святкувати 21 березня, але курдські активісти традиційно використовують святкові та передсвяткові дні, щоб висловити підтримку забороненої Курдської робітничої партії, передає Радіо "Свобода".

Зазначимо, конфлікт Курдської робочої партії з турецькими властями загострився з червня 2010 р., коли курди перервали перемир'я, яке раніше самі ж і оголосили. За їхніми словами це пов'язано з відсутністю ініціатив турецького уряду щодо забезпечення прав курдської меншини. Нині курдське питання є одним з ключових у переговорах про вступ Туреччини до Євросоюзу. Брюссель наполягає на більшій автономії курдів і дотриманні їх прав відповідно до європейських стандартів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року авіаудар ВПС Туреччини на курдське село в провінції Ширнак забрав життя 35 мирних жителів. За однією з версій, убиті займалися контрабандою і були помилково прийняті за сепаратистів.